Нове препоруке и упутства Министарства здравља за поступање са особама код којих постоји сумња на акутну респираторну инфекцију, укључујући и COVID 19

Министарство здравља Републике Србије, проследило је здравственим установама нове препоруке и упутства везана за поступање са особама код којих постоји сумња на акутну респираторну инфекцију, укључујући и COVID 19.
Стручно методолошко упутство се односи на следеће:

1. Не спроводити рутинско тестирање (Ag/PCR) пацијената који се упућују, односно примају на болничко лечење због других болести (не-ковид), а немају знаке и симптоме акутне инфективне болести у моменту пријема у болницу.

2. Не спроводити рутинско тестирање (Ag/PCR) пацијената код којих се изводе дијагностичке и терапијске процедуре на респираторном и дигестивном тракту (бронхоскопија, спирометрија, гастроскопија и др).

3. Онколошки и хематолошки пацијенти који се примају на болничко лечење потребно је да имају негативан RT-PCR тест на SARS-COV-2 не старији од 72 часа.

4. Особе са симптомима и знацима акутне респираторне инфекције тестирају се на SARS-COV-2 антигенским тестом, а уколико је он негативан, тестирају се и RT-PCR тестом.

5. У случају појаве инфекције SARS-COV-2 код хоспитализованих пацијената, асимпоматски блиски контакти тестирају се антигенским тестом нултог и петог дана, односно раније у случају појаве знакова и симптома акутне респираторне болести.

6. Укида се члан 13. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID19, којом је било прописано да запослени у здравственим установама обавезно носе заштитне маске, осим у ситуацијама:
а) обавезно је ношење хируршких заштитних маски за здравствено особље на одељењима хируршких, интернистичких и неонаталних интензивних нега, породилиштима, онколошким одељењима, одељењима за дијализу, за особе које су у контаткту са пацијентима са сумњом или доказаном респиторном инфекцијом, у случају појаве фебрилности, симптома и знакова обољења респираторног тракта и који су у контакту са пацијентима старијим од 65 година.
б) обавезно је ношење партикуларних заштитних маски и заштите за очи приликом извођења процедура са продукцијом аеросола, хируршких процедура које представљају већи ризик од преношења инфекција.

7. Посете пацијентима су дозвољене у трајању од 30 минута, уз обавезно ношење хируршких маски. Дозвољен је улазак само једне особе.
Посете пацијентима хоспитализованим у УКЦ Крагујевац биће омогућене од уторка, 27. јуна 2023. године, уторком и четвртком од 15:00 – 15:30 часова.

8. Посете пацијентима су забрањене на одељењима/клиникама опредељеним за изолацију и лечење оболелих од COVID19.