Служба за радиолошку дијагностику

Управа

Др Владимир Тривић, радиолог

Руководилац

 

 

Марина Вуковић, струковни медицински радиолог

Одговорни техничар

 

Организационе јединице

Одељење за абдоминалну радиологију

Одељење за торакалну радиологију

Одељење за неурорадиологију

Одељење за радиологију дојке

Одељење ургентне радиологије

Одељење за интервентну радиологију

Одељење за радиологију врата у мускуло-скелетног система

О служби

Први рендген апарат у Крагујевац је стигао 1912. године, а купио га је др Јосиф Недок, интерниста, који је током Балканских и Првог светског рата био управник војних пољских болница у Шумадијској дивизији. Од 1923. године у новоизграђеној Крагујевачкој Окружној болници почиње са радом и рендген служба, са новим рендген апаратом, који је монтиран у згради данашњег Центра за дерматовенерологију и управе УКЦ Крагујевац. Тај рендген апарат у почетку су користили лекари свих болничких служби, али убрзани развој дијагностике захтевао је ангажовање лекара школованог за рад са јонизујућим зрачењем, па у Болницу долази др Селимир Врбић, радиолог, први начелник службе. Др Врбић је био француски ђак, са сјајним познавањем француског и немачког језика, што му је омогућавало да прати новине у радиологији и примењује све методе које је дозвољавала постојећа опрема. Припремао је и увођење радиотерапије, али је то реализовао тек после Другог светског рата. Организовао је и обавио вођење курса за обуку особља (пет болничара), који су постали први рендген техничари за рад у дијагностици и радиотерапији.

Због кадровског појачања и подизањем других ресурса (опрема) рендгенска служба је прешла у другу зграду тзв. Мали павиљон 2 (данас Дневна психијатријска болница и седиште Српског лекарског друштва у Крагујевцу). 1954. године на место начелника службе долази др Добривоје Стојановић, који је даље радио на кадровском појачању и набавци нове опреме. Осим нових апарата, у Службу су наредних година и деценија примљени бројни лекари, који су завршавали специјализацију из Радиологије. Служба се развијала све више, добијала нову опрему (модерне рендген апарате, ултразвучну, ангио- и скенерску дијагностику, магнетну резонанцу), а све већи број лекара је долазио на специјализацију.

Данас је Служба за радиолошку дијагностику модерно конципирана, са новом додатном опремом, великим бројем лекара и техничара, са великим бројем услуга које пружа пацијентима интеррегионално, а Служба је постала и наставна база Факултета медицинских наука у Крагујевцу у којој се одвија и специјалистичка и субспецијалистичка настава за лекарски кадар из ширег региона. Служба за радиолошку дијагностику УКЦ Крагујевац тренутно располаже са три рентгенска апарата, од којих су два дигитална – најновије генерације, два ултразвучна апрата, три скенера, као и са једним уређајем магнетне резонанце. Модерна ангио-сала на првом спрату зграде хирургије се користи за обављање делатности из области интервентне радиологије.

ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА

Хитни прегледи се не заказују.

У случају да преглед није хитан, заказивање се обавља у преподневној смени у просторијама Службе за радиолошку дијагностику. О радном времену се можете информисати телефонским путем. Осим пацијента, преглед може заказати и члан породице.

Са појавом нових информационих система, преглед је могуће заказати и „на даљину“, од стране лечећег лекара из дома здравља, у унапред одређеним терминима. Молимо вас да ове могућности размотрите са лечећим лекаром. Уколико то није могуће, преглед заказујете лично.

Приликом доласка на заказивање прегледа, обавезно понети документацију којом се пацијент упућује на преглед. У случају да пацијент не поседује такву документацију, нећемо бити у могућности да преглед закажемо.

Уколико је неопходно оверити документацију ради остваривања права на путне трошкове, то можете урадити на шалтеру Службе за радиолошку дијагностику.

ПРИПРЕМА ПАЦИЈЕНАТА ЗА ПРЕГЛЕД

За адекватан преглед неопходна је одговарајућа припрема, ради добијања што прецизнијих резултата.Од стране ординирајућег лекара можете добити основне информације о припреми за предстојећи радиолошки преглед. На шалтеру Службе за радиолошку дијагностику можете добити информаторе о припреми за конкретан преглед или процедуру који су Вам заказани. Уколико имате недоумица или не разумете неке од ставки, бићемо срећни да вам појаснимо процес припреме да би дијагностички поступак протекао на обострано задовољство.

ШТА ОЧЕКУЈЕМО ОД ВАС?

– Пуну сарадњу у процесу радиолошке дијагностике и интервентних процедура

– Истинитост информација које се од Вас траже – превасходно о алергијама и хроничнним обољењима

ИНФОРМИСАНИ ПРИСТАНАК

Пацијент приликом пријема на стационарно лечење потписује информисани пристанак, којим потврђује да је обавештен, да је разумео обавештење и да даје пристанак на предложене мере лечења и дијагностике. У сваком моменту пацијент има право да одбије предложену медицинску меру, а здравствени радник је дужан да укаже на последице такве одлуке.

Пацијент има право да одреди лице које ће у његово име дати пристанак, односно које ће бити обавештено о његовом здравственом стању, о предузимању медицинских мера и очекиваном исходу.

Обавештење даје надлежни доктор медицине, односно дежурни доктор медицине или медицинска сестра/ техничар, по одобрењу надлежног доктора медицине.

ПРАВА И ОБАВЕЗЕ ПАЦИЈЕНАТА

Лекар који пацијента упућује на дијагностички поступак одговоран је за информисање пацијента о могућим нежељеним дејствима, компликацијама, као и начину извођења прегледа. Информисани пристанак који се добија од стране ординирајућег лекара у себи садржи и пристанак на потребне дијагностичке процедуре. Руководилац Службе за радиолошку дијагностику, заменик руководиоца и одговорна сестра Службе надлежни су за обављање процеса рада. За додатна питања у време непосредно или пре извођења дијагностичке процедуре, имате право консултовати лекара који обавља дијагностички поступак. Испред главног шалтера Службе за радиолошку дијагностику налази се сандуче за све ваше примедбе и сугестије, анонимне или не.

• Пушење у просторијама је забрањено

• Културно опхођење према запосленима и другим пацијентима

• Поштовање тријаже – хитни пацијенти и животно угрожени имају приоритет

• Поштовање радног времена амбуланте за заказивање прегледа

• Да не напуштате просторије или да у просторије не улазите без куцања, одобрења или позива

• Да са собом носите претходну медицинску документацију која је у вези са Вашим здравственим стањем

• Да поштујете прописане епидемиолошке мере и препоруке

• Са пацијентом током појединих прегледа, уколико желите, у просторији може бити и члан породице, односно родитељи у случају детета – о овоме одлучује пунолетни пацијент, а одобрава лекар који поступак изводи

• Да чувате и не оштећујете намештај и опрему Службе за радиолошку дијагностику

Контакт

Телефон:

034 50 52 41 – Рентген
034 50 52 41 – Скенер
034 50 53 93 – Магнетна резонанца