Клиника за општу хирургију

Управа

Проф. др Александар Цветковић

Руководилац

 

 

Вмс Јелена Вучинић

Одговорни техничар

 

Организационе јединице

Одељење специјалистичких кабинета

 • Кабинет за билиопанкреатичну хирургију
 • Кабинет за гастроинтестиналну хирургију
 • Кабинет за колоректалну хирургију
 • Кабинет за ендокрину хирургију
 • Кабинет за стому – стома центар

Одељење билиопанкреатичне хирургије

 • Одсек дневне болнице билиопанкреатичне хирургије

Одељење гастроинтестиналне хирургије

 • Одсек дневне болнице гастроинтестиналне хирургије

Одељење ендокрине хирургије

 • Одсек дневне болнице ендокрине хирургије

Одељење колоректалне хирургије

 • Одсек дневне болнице колоректалне хирургије
 • Одсек минимално инвазивне хирургије

Одељење хируршког инструментирања са стерилизацијом

 • Одсек инструментирања у неурохирургији
 • Одсек инструментирања у грудној и ендоскопској хирургији
 • Одсек инструментирања у васкуларној, пластичној и реконструктивној хирургији
 • Одсек инструментирања у ортопедији
 • Одсек инструментирања у абдоминалној и општој хирургији
 • Одсек инструментирања у ургентној хирургији
 • Одсек стерилизације

О клиници

 

Почетком 19. века, болничко лечење у Крагујевцу почиње најпре оснивањем Војне болнице 1836. године и привремене цивилне болнице 1844. године. Недуго потом, створени су услови за оснивање прве сталне болнице у Крагујевцу- Окружне болнице која је почела да ради 20.11.1860. са управником, угледним хирургом Љубомиром Радивојевићем. До прве половине 20. века, у тадашњој Окружној болници, највећа су била одељења за унутрашње болести и хирургију.

Прим. др Сретен Красић, хирург, био је шеф хирургије од 1936. године. Завршио је медицину на Сорбони и бавио се практично свим оперативним захватима који су тада практиковани у Европи. Рад хирургије се одвијао кроз више одсека из којих су се касније развила посебна одељења.

Данас је Клиника за општу хирургију модерна организациона јединица Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, наставна база Факултета медицинских наука у Крагујевцу, где се практикују модерне технике отворене и лапароскопске хирургије у складу са актуелним водичима добре клиничке праксе.

Клиника за општу хирургију Универзитетског Клиничког центра у Крагујевцу пружа свеобухватну хируршку заштиту на највишем нивоу. Наш приступ заснован је на најновијим научним достигнућима и принципима, уз беспрекорану преоперативну припрему, прецизне оперативне технике, те брижљиву постоперативну негу.

Интензивна сарадња са другим центрима и службама у оквиру наше установе, као што су Служба за анестезију и реаниматологију, лабораторијска и радиолошка дијагностика, те центри за радијациону и интернистичку онкологију, осигурава мултидисциплинарни приступ лечењу. Тиме је омогућено детаљно праћење и евалуација стања пацијента пре и након операције.

Наша клиника служи и као наставна база Катедре за хирургију Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Сваке године, велики број студената медицине, стоматологије и основних струковних студија образује се код нас.

Осим што пружамо болничку негу, наша поликлиничка служба ради свакодневно, вршећи велики број прегледа, дијагностичких процедура, као и постоперативног праћења пацијената. Годишње прегледамо преко 20.000 пацијената.

Тим наше клинике чини импресиван скуп стручњака, укључујући три професора хирургије и седам доцената, али то није све.

Две трећине наших мединских техничара поседује високо образовање, укључујући струковне и специјалистичке студије, што само доприноси нашој врхунској експертизи.

Таква комбинација доказане стручности и образовања чини нас лидерима у области опште хирургије у региону.

Клиника је организована у четири одељења, специјализована за различите области хирургије: билијарнопанкреатичну хирургију, колоректалну хирургију, гастроинтестиналну хирургију и ендокрину хирургију. Ова структура нам омогућава да пружимо врхунску негу у свим областима опште хирургије.

Посебно смо поносни на нашe Одељење ургентне хирургије, где наш посвећени тим доктора пружа хитну медицинску помоћ пацијентима са акутним хируршким стањима и повредама.

Са великим задовољством и одговорношћу покривамо територију региона Шумадије и Поморавља, Златиборског округа (Ужице), Моравичког округа (Чачак) и Рашког округа (Краљево).

Наша мисија је да пружимо најквалитетнију здравствену заштиту пацијентима, а наша визија је да будемо лидери у области опште хирургије, пратећи најновије водиче добре клиничке праксе.

 

Контакт

Телефон:

034 50 52 64

Е-mail: