Клиника за инфективне болести

Управа

спец. др мед. Ружица Радојевић Марјановић

Руководилац

вмс Лазар Шалипуровић

Одговорни техничар

Организационе јединице

Пријемно, дијагностичко, поликлиничко одељење

Одељење за цревне инфекције и вирусне хепатитисе

Одељење за инфекције респираторног тракта и ЦНС-а

Одељење за фебрилна стања и ХИВ инфекцију

О клиници

Клиника је почела са радом 17.11.1947. године, као самостално одељење за заразне болести. Први начелник одељења био је др Милосав Jеличић. 1951. године одељење је пресељено у зграду где се и сада налази и добија контуре садашње клинике са 60 постеља, својом лабораторијом и стерилизацијом. Од средине 70‐тих година 20. века, урађена је значајна реконструкција простора у коме је одељење смешетно. Директор клинике, доц. др Жељко Мијаиловић , на челу је ове организационе јединице Клиничког центра Крагујевац од септембра 2010. године.

Развој одељења пратио је пријем нових лекара и сестара и овладавање новим дијагностичким методама и процедурама. У међувремену клиника је значајно два пута  грађевински реконструисана тако да су добијене мање болесничке собе са појединачним мокрим чворовима. Формирана је Вирусолошка и Микробиолошка лабораторија. Формиран је Одсек за контролу и сперечавање болничких инфекција.

Отварањем Медицинског факултета у Крагујевцу, Клиника постаје база за предмет Инфективне болести и школује сопствени наставни кадар, који сада чине  четири професора, један доцент и један стручни сарадник. У току 2007. године. новом систематизацијом испуњени су сви услови и Центар прераста у Клинику за инфективне болести. Формирана је самостална Катедра за инфективне болести Медицинског факултета. Последњих година Клиника за инфективне болести је постала  референтни центар за лечење хроничниог хепатитиса Ц и ХИВ‐а.

Клиника за инфективне болести, референтни је центар за дијагностику, обраду и спровођење специфичне, комбиноване антивирусне терапије оболелих од хроничног хепатитиса Ц и центар за лечење пацијената од ХИВ инфекције. Репрезентативни је центар у макробиолошкој и вирусолошкој дијагностици.

 • Развој дијагностичко‐терапијских процедура у одређеним одељењима клинике.
 • Усмеравање лекара и едукација за поједину патологију (рад у јединици интезивне неге у клиници, Ендоскопска дијагностика, ЕХО дијагностика, инфекције ЦНС‐а, болести јетре, цревне инфекције, …).
 • Даљи развој серолошке и вирусолошке дијагностике.
 • Усавршавање микробиолошке лабораторије.
 • Формирање и рад амбуланти за поједину патологију (хив, болести јетре, осипне гронизе, интраутерине инфекције).

На Клиници ради укупно 52 запослена, од којих је 13 лекара (8 специјалиста инфектологије и два специјализанта инфектологије), 1 микробиолог, 1 епидемиолог и 1 специјализант микробиологије. На Медициснком факултету у Крагујевцу, 6 лекара ради у настави.

Од медициснке опреме и капацитета, издвајамо:

 • јединицу полуинтезивне неге са разведеним кисеоничним местима,
 • дефибрилатор,
 • пулсни оксиметрар,
 • аспиратор,
 • покретни рентген,
 • апарат за ултразвук, и
 • опремз за ректоскопију.

Клиника располаже са 45 постеља.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон:

034 50 52 29
034 50 52 28