Центар за пластичну хирургију

Управа

прим. др сци. мед. Горан Азањац

Руководилац

смс Далинда Пешић

Одговорни техничар

Организационе јединице

Одељење за пластичну и реконструктивну хирургију

  • Одсек дневне болнице

Одељење за опекотине

Одељење специјалистичких кабинета

  • Кабинет за једнодневну и ласерску хирургију
  • Кабинет за специјалистичко-консултативне и амбулантне прегледе
  • Кабинет за меланом

О центру

Историја пластичне хирургије у Крагујевцу почиње 1983. године са доласком првог специјалисте и формирањем одсека у саставу одељења опште хирургије. До тада се интервенцијама из ове области спорадично баве општи хирурзи.

Др Иван Делић и др Никола Мараш дали су значајан допринос у развоју и афирмацији ове хируршке дисциплине као и у процесу развоја и формирања одељења.

Доласком нових спeцијалиста: др Дејана Вуловића, др Саше Вукосављевића и др Горана Азањца, обим и број услуга се повећева као и број пацијената чиме се стварају услови за даљи развој одељења и формирање центра за пластичну хирургију.

Данас, Центар за пластичну хирургију функционише кадровски, просторно и организационо као независна јединица у склопу Клиничког центра Крагујевац, где се лече пацијенти из ширег региона Централне Србије, од Косовске Митровице до Аранђеловца, од Ћуприје до Ужица.

У Центру за пластичну хирургију изводе се готово сви захвати из области пластичне, реконструктивне и естетске хирургије како код одраслих тако и деце, као и конзервативно и хируршко лечење опекотина и смрзотина, хроничних и декубиталних рана.

У Центру се обављају сви захвати из области хирургије шаке (остеосинтезе, операције на тетивама, нервима, лигаментима и крвним судовима), урођених аномалија (укључујући расцепе усне и непца, аномалије шаке и лица), доброћудних и малигних тумора коже и меких ткива, акутних траума лица и меких ткива.

Такође се изводи онкопластична хирургија и реконструкција дојке код карцинома, као и реконструкције дефеката трансфером локалних и удаљених режњева (са или без примена микрохируршког трансфера). Стандардне процедуре су и аутотрансплантација коже, хрскавица, тетива, костију и нерава, хируршко лечење малигног меланома које подразумева радикалне ексцизије и елективне и терапијске дисекције регионалних лимфних чворова.

У Центру се успешно изводе естетске интервенције и хируршки захвати укључујући ринопластике, отопластике, комплетни и парцијални лифтинзи лица, мастопексије, увећања дојки уградњом имплантата, редукционе мамопластике, абдоминопластике, дермолипектомије, липосукције, као и рејувенације лица и третмани филерима.

Увођењем нове технологије и решењем Министарства здравља успешно се примењују и хируршке процедуре применом мултипулсних СО2 и фраксел ласера.

Најчешће дијачностичке процедуре су: скрининг дијагностика меланома, сентинел биопсија, ртг шаке, емг подлактица, ултразвучни преглед лимфних нодуса пазуха, препона и ехо преглед дојки.

Планови и амбиције запослених су да у наредном петогодишњем периоду Центар прерасте у клинику за пластичну хирургију, чиме би се проширили пре свега кадровски потенцијали, просторни капацитети, обновила и модернизовала нопходна опрема и на тај начин услуге подигле на још виши ниво у складу са најсавременијим достигнућима у овој области како у Европи тако и свету, на задовољство и добробит пацијената.

У Центру за пластичну хирургију годишње се хоспитализује преко 600 болесника и обави око 8.500 амбулантних прегледа, уради око 1.500 оперативних захвата у општој анестезији и око 2.800 амбулантних хируршких интервенција у локалној анестезији.

Центар располаже са 20 постеља од чега је осамнаест постеља стандардне неге и две су полуинтезивне неге. Такође располаже и са две постеље у дневној болници и једним апартманом за естетске, ванстандардне и ласерске захвате.

Тренутно, у Центру ради 11 медицинских тахничара, четворица специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије (др Горан Азањац, др Саша Вукосављевић, др Дејан Вуловић, др Урош Радивојчевић), и два лекара на специјализацији, (др Марко Јовановић и др Маја Лековић).

Од оснивања до данас лечено је преко 200.000 болесника, од којих је око 15.000 хоспитализовано, при чему је урађено близу 70.000 хируршких захвата.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон:

034 50 52 67 – Заказивање амбулантних прегледа
034 50 53 01 – Информације са одељења
034 50 53 10 – Заказивање ласерских интервенција