Центар за пластичну хирургију

Управа

Прим. др сци. мед. Горан Азањац

Руководилац

 

Смс Далинда Пешић

Одговорни техничар

 

Организационе јединице

Одељење специјалистичких кабинета

Кабинет за меланом

Кабинет за специјалистичко- консултативне и амбулантне прегледе

Одељење за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију

Кабинет за једнодневну и ласерску хирургију

Одсек дневне болнице

Одељење за опекотине

О центру

Историја пластичне хирургије у Крагујевцу почиње 1983. године са доласком првог специјалисте и формирањем одсека у саставу одељења опште хирургије. До тада се интервенцијама из ове области спорадично баве општи хирурзи.

Др Иван Делић и др Никола Мараш дали су значајан допринос у развоју и афирмацији ове хируршке дисциплине као и у процесу развоја и формирања одељења.

Доласком нових спeцијалиста: др Дејана Вуловића, др Саше Вукосављевића и др Горана Азањца, обим и број услуга се повећева као и број пацијената чиме се стварају услови за даљи развој одељења и формирање центра за пластичну хирургију.

Данас, Центар за пластичну хирургију функционише кадровски, просторно и организационо као независна јединица у склопу Универзитетског клиничког центра Крагујевац, где се лече пацијенти из целог региона од Косовске Митровице до Аранђеловца, од Ћуприје до Ужица.

У Центру за пластичну хирургију изводе се готово сви захвати из области пластичне, реконструктивне и естетске хирургије како код одраслих тако и деце, као и конзервативно и хируршко лечење опекотина и смрзотина, хроничних и декубиталних рана.

У Центру се обављају сви захвати из области хирургије шаке (остеосинтезе, операције на тетивама, нервима, лигаментима и крвним судовима), урођених аномалија (укључујући расцепе усне и непца, аномалије шаке и лица), доброћудних и малигних тумора коже и меких ткива, акутних траума лица и меких ткива.

Такође се изводи онкопластична хирургија и реконструкција дојке код карцинома, као и реконструкције дефеката трансфером локалних и удаљених режњева (са или без примена микрохируршког трансфера). Стандардне процедуре су и аутотрансплантација коже, хрскавица, тетива, костију и нерава, хируршко лечење малигног меланома које подразумева радикалне ексцизије и елективне и терапијске дисекције регионалних лимфних чворова.

У Центру за пластичну хирургију успешно се изводе естетске интервенције и хируршки захвати укључујући ринопластике, отопластике, комплетни и парцијални лифтинзи лица, мастопексије, увећања дојки уградњом имплантата, редукционе мамопластике, абдоминопластике, дермолипектомије, липосукције, као и рејувенације лица и третмани филерима.

Увођењем нове технологије и решењем Министарства здравља успешно се примењују и хируршке процедуре применом мултипулсних СО2 и фраксел ласера.

Најчешће дијагностичке процедуре су: скрининг дијагностика меланома, сентинел биопсија, ртг шаке, емг подлактица, ултразвучни преглед лимфних нодуса пазуха, препона и ехо преглед дојки.

 

Планови и амбиције запослених су да у наредном петогодишњем периоду центар прерасте у клинику за пластичну хирургију, чиме би се проширили пре свега кадровски потенцијали, просторни капацитети, обновила и модернизовала нопходна опрема и на тај начин услуге подигле на још виши ниво у складу са најсавременијим достигнућима у овој области како у Европи тако и свету, на задовољство и добробит пацијената.

Тренутно запослени у Центру интезивно раде на формирању:

– Одсека при дневној болници за лечење хроничних и оперативних рана континуираном употребом вакуума.

У Центру за пластичну хирургију годишње се хоспитализује преко 600 болесника и обави око 8.500 амбулантних прегледа, уради око 1.500 оперативних захвата у општој анестезији и око 2.800 амбулантних хируршких интервенција у локалној анестезији.

Центар располаже са 20 постеља од чега 18 постеља стандардне неге и две су полуинтезивне неге.

Тренутно, у Центру ради 14 медицинских тахничара, тројица специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије и три лекара на стручном усавршавању.

Од оснивања до данас лечено је преко 200.000 болесника, од којих је око 15.000 хоспитализовано, при чему је урађено близу 70.000 хируршких захвата.

Пацијенти се примају на болничко лечење у Центар преко амбуланте пластичне хирургије или преко Ургентног центра УКЦ Крагујевац, уколико се ради о хитним стањима.

Права пацијената су регулисана законским актима и истакнута су на видном месту.

Обавезе пацијената су поштовање кућног реда УКЦ-а и савета и препорука медицинског особља.

Све информације о здравственом стању пацијента, пацијенту лично или назначеном члану породице саопштава ординирајући лекар или руководилац.

Све друге информације општег типа саопштава одговорни техничар.

Пацијент приликом пријема на стационарно лечење потписује информисани пристанак, којим потвђује да је обавештен, да је разумео обавештење и да даје пристанак на предложене мере дијагностике и лечеља.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон:

034 50 52 46 – Заказивање амбулантних прегледа
034 50 53 01 – Информације са одељења
034 50 53 10 – Заказивање ласерских интервенција