Клиника за урологију

Управа

Др Радован Зарић, спец. урологије

Руководилац

 

 

 

Вмс Ивана Милосављевић

Одговорни техничар

 

Организационе јединице

Центар за урологију

 • Пријемно ‐ дијагностичко поликлиничко одељење.
 • Одељење за конзервативну урологију
  • Одсек уроонкологије
  • Одсек за мушки стерилитеа
 • Одељење за оперативну урологију
  • Одсек ендоскопске урологије
  • Одсек интезивне неге

Центар за нефрологију и дијализу

О клиници

Почеци развоја урологије као самосталне дисциплине везују се за 1936. годину и прим др. Сретена Красића, шефа хирургије, тадашње Крагујевачке Окружне болнице. Др Красић је био студент на Сорбони, ђак чувеног проф. Коена, а неко време је провео и учећи код проф. Севасија у Паризу.

1952. године постојећи Одсек урологије прераста у Одељење урологије Крагујевачке Окружне болнице које има 28 постеља.

1965. године Одељење урологије се и просторно издваја од Одељења хирургије, селидбом у сопствене просторије.

1971. године у оквиру Одељења за урологију уведен је и Одсек перитонеалне хемодијализе.

1985. године Одељење урологије прелази са 6 ‐ ог спрата Хирушког блока Медицинског центра „Др. Михаило Илић“, у засебну зграду, односно у приземље зграде старе хирургије, где са Одсеком хемодијализе формира Центар за урологију и нефрологију, са 56 постеља и 7 лекара специјалиста.

1998. године Центар за урологију и нефрологију прераста у Клинику за урологију, нефрологију и дијализу.

Центар за урологију, организован је у модерну медицинску целину. Има 33 постеље, сопствену јединицу полуинтезивне неге за пацијенте који захтевају континуирани надзор. Такође, на Клиници за урологију, нефрологију и дијализу, у делу Центра за урологију, спроводе се све дијагностичке процедуре, а у савременој операционој сали, обављају се ендоуролошке хируршке интервенције:

 • разбијање камена у мокраћној бешици,
 • разбијање камена у мокраћним каналима.
 • трансуретералне операције тумора мокраћне бешике,
 • трансуретералне операције простате,
 • уретерореноскопија и друге интервенције.

Центар за нефрологију и дијализу са 23 постеље, има статус трећег дијализног центра у земљи, по броју хроничних дијализних болесника (са преко 220 хемодијализних пацијената и болесника на кућној и болничкој перитонеумској дијализи и 20 трансплантираних болесника), уз јасну тенденцију пораста броја пацијената у свим модалитетима лечења завршног степена бубрежне слабости, али и осталих са различитим степеном болести бубрега.

У циљу заокруживања врсте услуга које Клиника за урологију, нефрологију и дијализу пружа својим пацијентима, планира се, између осталог, набавка апарата за разбијање камена ударним таласима настaлим ван тела пацијента (Еxтрацорпорал Схоцк Wаве Литхотрипсy ‐ ЕСWЛ), као и адекватна едукација кадрова за ту интервенцију.

Клиника за урологију, нефрологију и дијализу има укупно 18 лекара: осам у Центру за урологију, и 10 лекара који раде у Центру за нефрологију и дијализу.

Током прошле године, у Центру за урологију је прегледно око 15.000 пацијената из свих крајева Србије, а њих 1.396 било је задржано на болничком лечењу.

У прошлој години у Центру за урологију успешно је оперисано око 750 пацијената, различите патологије. Такође, пружено је и око 1.100 амбулантних услуга у ендосали, око 5.500 ултразвучних прегледа уротракта, као и око 500 ултразвучно вођених биопсија простате, што све заједно наш Центар сврстава у један од водећих центара ове врсте у земљи.

Што се тиче Центра за нефрологију и дијализу, потпуна опремљеност најновијим апаратима за хемодијализу фирми „Фрезенијус“ и „Гамбро“, најсавременијим апаратом за континуиране дијализне третмане и плазматерапију уз могућност комплетне ултрасонографске доплер и лабораторијске дијагностике, технички су предуслови за до сада постигнуте резултате и основа за даљи напредак.

Контакт

Телефон:

034 50 51 15 – Уролошка амбуланта