Клиника за педијатрију

Управа

Проф. др Зоран Игрутиновић

Руководилац

Смс Марија Вуловић

Одговорни техничар

Контакт

Телефон:

Информације родитељима у термину 12-13 часова

034 50 51 75 – први спрат
034 50 51 70 – други спрат
034 50 51 73 – трећи спрат

Заказивање прегледа у термину 13-14 часова

034 50 51 77
064 806 54 01 – ЕЕГ и неуролошка амбуланта

Одељења и делатности у оквиру Клинике

ПРИЗЕМЉЕ:

Одељење ургентног пријема, специјалистички кабинети са дневном болницом и лабораторијом

 • Одсек пријемно ургентне НЕКОВИД амбуланте
 • Одсек пријемно ургентне КОВИД амбуланте
 • Кабинет за дијагностику кардиолошких болести
 • Кабинет за дијагностику пулмолошких, алерголошких и имунолошких болести
 • Кабинет за ултразвучну дијагностику
 • Кабинет за дијагнозу хематолошких болести
 • Кабинет за дијагнозу ендокринолошких болести
 • Кабинет за неуропедијатрију
 • Одсек дневне болнице
 • Одсек хематолошке лабораторије
ПРВИ СПРАТ:

Одељење интензивне и палијативне неге

 • Одсек интензивне неге
 • Одсек палијативне неге и терапије

Одељење за пулмологију, алергологију и имунологију

 • Одсек за пулмологију
 • Одсек за алергологију и имунологију

Одељење за неуропедијатрију

 • Одсек за епилептологију
 • Одсек за неуромишићне болести
 • Кабинет за ЕЕГ

Одељење изолације – COVID педијатрија

ДРУГИ СПРАТ:

Одељење за гастроентерологију

 • Одсек за гастроентерологију са ендоскопијом
 • Одсек за хепатологију

Одељење за нефрологију и реуматологију

 • Одсек за нефрологију
 • Одсек за реуматологију

Одељење за ендокринологију

 • Одсек за дијабетологију
 • Одсек за ендокринологију (у ужем смислу)

Одељење за кардиологију

 • Одсек за срчане мане
 • Одсек за поремећај ритма

Одељење хематоонкологије

 • Одсек хематоонколошке дневне болнице
 • Одсек за хематологију
 • Одсек за онкологију
ТРЕЋИ СПРАТ:

Центар за неонатологију

Одељење интензивне неге

 • Одсек за превремено рођену децу

Одељење специјализоване неге новорођенчета

 • Одсек метаболичких поремећај
 • Oдсек субспецијалистичког кабинета са дневном болницом неонатологије

Одељење изолације

Амбуланта неонатологије

Одељење ургентног пријема, специјалистички кабинети са дневном болницом и лабораторијом

Начелник Одељења

 

Зора Остојић

Одговорни техничар
Одељење ургентног пријема, специјалистичких кабинета са дневном болницом и лабораторијом збрињава ургентна педијатријска стања, децу оболелу од Covid-19 и других инфективних болести, као и свих болести и стања које захтевају дијагностику и лечење у болничким условима уз могућност пружања ужих специјалистичких здравствених услуга. Оболелој деци омогућује се субспецијалистичко лечење и дијагностика кроз различите специјалистичке кабинете и амбуланте.

Одељење интензивне и палијативне неге

Др Зорица Рашковић

Начелник Одељења

Зорица Полић

Одговорни техничар
Одељење интензивне и палијативне неге лечи и збрињава витално угрожену децу из Крагујевца и региона централне и југозападне Србије. За сваког пацијента постоји централни доток кисеоника, могућност аспирације, инхалације, интубације, механичке вентилације деце свих узраста, континуираног мониторинга виталних функција, ултразвучних прегледа  ЦНС-а, срца, абдомена, тиреоидне и лимфних жлезда уз постељу пацијента, радиолошке дијагностике портабл рентген апаратом, као и парентералне рехидрације и парентералне исхране. Постоје могућности пружања високо стандардизованих услуга за негу, лечење и физикалну стимулацију палијативних пацијената. Одељење поседује и апарат за електрокардиографију, кардиоверзију, гасни анализатор. Поред стационарне механичке вентилације постоји могућност и транспортне механичке вентилације. У одсеку изолације збрињавају се деца оболела од заразних болести.

Одељење за пулмологију, алергологију и имунологију

Прим. др Весна Величковић

Начелник Одељења

Маријана Чампаревић

Одговорни техничар
Одељење за пулмологију, алергологију и имунологију збрињава децу оболелу од респираторних инфекција, туберкулозе плућа, визинг бронхитиса, астме, болести горњих дисајних путева, алергијских и имунолошких болести деце, ретких болести (цистична фиброза, примарна цилијарна дискинезија, интерстицијска болест плућа) као и урођених аномалија респираторног система. Сходно наведеним болестима и обољењима, спроводи се дијагностика и лечење према актуелним протоколима, признатим у свету, с циљем спровођења персонализоване медицине укључујући десензибилизацију на одеђени алерген и биолошку терапију.

За сваког пацијента постоји могућност континуираног мониторинга виталних функција, оксигенотерапија, аспирација секрета и инхалациона терапија, у складу са стандарима за интензивну негу нивоа 2.

Изводи се спирометрија са укупним респирацијским отпором, бронхопровокацијски тест физичким напором, а по потреби, у сарадњи са Клиником за пулмологију, ради се  бодиплетизмографија, импулсна осцилометрија, дифузија гасова, полисомнографија, мерење издахнутог азот оксида, као и одређивање хлора у зноју, алерго кожне пробе, одређивање серумског ИгЕ за респираторне алергене, нутритивне алергене и одређене лекове, као и цитолошки преглед индукованог спутума. Спирометрија за пацијенте оболеле од цистичне фиброзе спроводи се на засебном спирометру.

Одељење за неуропедијатрију

Прим. др. сци. мед. Јасмина Ђинђић

Начелник Одељења

 

Светлана Манојловић

Одговорни техничар
У Одељењу неуропедијатрије обавља се неуролошки преглед, ултразвук ЦНС-а, ЕЕГ, видео ЕЕГ, холтер ЕЕГ, неопходна радиолошка дијагностика (ЦТ, МР) код деце свих узрасних група, као и преглед психолога. Спроводи се лечење у складу са актуелним протоколима, признатим у свету.

Одељење изолације - COVID педијатрија

Др Катарина Ћуковић Прокић

Начелник Одељења

Снежана Бојовић

Одговорни техничар
Одељење изолације-COVID педијатрија је конципирано и опремљено за збрињавање деце заражене корона вирусом (SARS-CoV2) са умерено тешком и тешком клиничком сликом. Спроводе се епидемиолошке мере заштите од корона вируса, неопходне дијагностичке процедуре, лечење у складу са  усвојеним протоколом за лечење те заразне болести и у складу са стандарима за интензивну негу нивоа 3.

Одељење за гастроентерологију

Проф. др Биљана Вулетић

Начелник Одељења

Снежана Јевремовић

Одговорни техничар
У Одељењу гастроентерологије са хепатологијом обавља се лечење деце према савременим гастроентеролошким протоколима укључујући и биолошку терапију. Спроводе се ултразвучни прегледи абдомена, рентген дијагностичка испитивања гастроинтестиналног система, проксимална ендоскопија – езофагогастродуоденоскопија.

Одељење за нефрологију и реуматологију

Доц. др Ана Вујић

Начелник Одељења

Гордана Хусић Димић

Одговорни техничар
У Одељењу нефрологије и реуматологије врше се општи специјалистички прегледи, ултразвучни прегледи уринарног тракта, радиолошка дијагностика (MCUG, IVU, CT, MR), динамска сцинтиграфија и комплетна лабораторијска дијагностика.

Одељење за ендокринологију

Проф. др Славица Марковић

Начелник Одељења

Светлана Ђурић

Одговорни техничар
У Одељењу ендокринологије обављају се испитивања и лечења новорођенчади и деце са ендокринолошким поремећајима, поремећајима раста и развоја, дијабетес мелитус, поремећајима раста, хипоталамусно – хипофизним поремећајима, обољењима штитасте жлезде, поремећајима функције полних жлезди, поремећајима функције надбубрежних жлезди, поремећајима полне диференцијације, гојазност, хизутизам и различити генетски синдроми. Лечење дијабетес мелитуса спроводи се и помоћу портабилних инсулинских пумпи код деце и адолесцената.

Одељење за кардиологију

Др Јелена Несторовић Танасковић

Начелник Одељења

Снежана Тодоровић

Одговорни техничар
У Одељењу кардиологије врши се дијагноза и третман срчаних обољења, ултразвучна и рентген дијагностика, ЕКГ, холтер ЕКГ-а и холтер крвног притиска и комплетна биохемијска и вирусолошка дијагностика код срчаних обољења. Спроводи се лечење срчане инсуфицијенције деце оболеле од ретких метаболичких болести.

Одељење хематоонкологије

Начелник Одељења

 

Марија Ковачевић

Одговорни техничар
Одељење хематоонкологије основано је 2016.године. У свакодневном раду чланови тима одељења хематоонкологије ослањају се на добро опремељењу хематолошку лабораторију. На одељењу се лече деца оболела од немалигних хематолошких болести (комплетно испитивање и лечење анемија, испитивање и лечење поремећаја хемостазе, хеморагијске болести и примарне и секундарне тромбофилије), као и малигних хемопатија (акутних и хроничних леукемија, лимфома, као и других лимфопролиферативних и мијелопролиферативних болести). У одсеку онкологије, поред малигних хемопатија лече се и солидни тумори. За збрињавање ових пацијената, на располагању је једна соба за изолацију и један кревет интензивне неге. Одељење има просторне капацитете који олакшавају често дуги боравак деце током лечења (најсавременије болесничке собе, интервенцију са ламинарном комором, чајну кухињу, играоницу за децу, савремено опремљен мокри чвор). У хематолошкој лабораторији клинике обављају се сва испитивања анемије, осмотска резистенција еритроцита, електрофореза хемоглобина, аспирационе пункције и биопсије костне сржи, прегледи мијелограма, прегледи ликвора, комплетно испитивање хемостазе (примaрне и секундарне хемостазе, примарних и секундарних тромбофилија).

Центар за неонатологију

Др Драгана Ристић

Руководилац центра за неонатологију

Мира Аврамовић

Одговорни техничар

ОРГАНИЗАЦИОНЕ ЈЕДИНИЦЕ

Одељење интензивне неге

 • Одсек за превремено рођену децу

Одељење специјализоване неге новорођенчета

 • Одсек метаболичких поремећаја
 • Одсек субпецијалистичких кабинета са дневном болницом

Одељење изолације

Амбуланта неонатологије

О ЦЕНТРУ ЗА НЕОНАТОЛОГИЈУ

Центар за неонатологију постоји од 1964. године као Одсек за превремено рођену и животно угрожену новорођенчад у оквиру тадашњег Дечјег одељења. Регионални центар постаје 1985. год.и покрива подручје централне и југозападне Србије.

Центар за неонатологију обавља комплетно збрињавање (дијагностичко и терапијско) витално угрожене новорођене деце (донешене и превремено рођене), као и Covid-19 позитивне новорођенчади. Медицински стручни тим Центра за неонатологију 24 сата дневно врши пријем новорођенчади из 13 породилишта централнe и југозападне Србије. Према утврђеним протоколима и процедурама за лечење, у Центру за неонатологију доступне су следеће услуге: инвазивна и неинвазивна механичка вентилација, терапијска хипотермија асфиктичне новорођенчади, торакална дренажа, ексангвино-трансфузија, парентерална исхрана, ултазвучна дијагностика (главе, срца, абдомена), скрининг слуха, скрининг на ретинопатију превремено рођене деце (у складу са стандарима за интензивну негу нивоа 3ц).

Капацитет постељног фонда је 30 болесничких постеља (15 места за одељење интензивне неге и изолације и 15 места за специјализовану негу).

У Центру за неонатологију ради 10 лекара и 33 медицинске сестре

Одељење интензивне неге:

• вођење и праћење деце на механичкој вентилацији

• неинвазивна вентилација НИВ

• назални и бабл ЦПАП

• Cooling систем (терапијска хипотермија)

• интубација

• торакална дренажа

• ексангвинотрансфузија, трансфузија крви и крвних деривата

• пласирање венског умбиликалног катетера (ВУК)

• парентерална и ентерална исхрана

• позиционирање превремено рођене деце

• транспорт од себе

• остале процедуре у складу са интензивном негом нивоа III Ц

Одељење специјализоване неге:

• метаболичка и генетска испитивања

• нега детета зависног од кисеоника

• позиционирање и развојна нега (контакт кожа на кожу)

• скрининг слуха

• скрининг на РОП

• скрининг на фенилкетонурију, хипотиреозу и на СМА

Одељење изолације:

• збрињавање превремено рођене и терминске угрожене новорођенчади код којих се сумња или је потврђена инфекција, а све у оквиру одељења интензивне неге

Aмбуланта неонатологије:

• ултразвук ЦНС-а

• ултразвук срца

• неонатолошки преглед

• скрининг на РОР након отпуста

• профилакса РСВ-а за децу у ризику

Центар за неонатологију обележава 17. новембар – Светски дан превремено рођених беба. Запослени Центра за неонатологију организују дружење са родитељима и децом која су превремено рођена. Тог дана, заједно са родитељима и бебама испред Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, запослени Центра за неонатологију пуштају љубичасте балоне у ваздух, као знак подршке свим прерано рођеним бебама.

О клиници

Први лекари опште праксе у Крагујевцу који су се  определили за рад у области здравствене заштите деце и школске омладине између два светска рата су: др Десанка Бранковић Милосављевић, др Зора Тришић и др Аница Красић. Први специјалиста педијатар у Крагујевцу био је др Живадин Мачужић (1929.). У наведеном периоду основан је Дом здравља у Крагујевцу. У једној од три бараке смештена је школска поликлиника у којој су се обављали амбулантни прегледи болесне деце и здравствено просвећивање.

У овом периоду у Србији је основана Секција за дечју медицину (1925.) чији је председник био др Миленко Матерни.

Дечје одељење Окружне болнице у Крагујевцу почело је са радом 11. децембра 1946.године, обухватало је четири болесничке собе и пресељено је у садашњу зграду 22. априла 1964.године. Тада је формиран Одсек за превремено рођену децу и угрожену новорођенчад што је било праћено уже специјалистичким усмерењима педијатара, као што је педијатар-неонатолог, педијатар-ендокринолог и педијатар-кардиолог.

Осамдесетих година прошлог века, тачније 1985. године, формиран је Клиничко болнички центар у Крагујевцу и долази до промена у организацији педијатријске здравствене заштите. Спојена су два одељења, и то дечје одељење и одељење гинекологије у Клинику за мајку и дете, док се Одсек за превремено рођену децу и угрожену новорођенчад именује у регионални Центар за прихватање и лечење превремено рођене деце. Пет година касније (1990.) Клиника за мајку и дете се реорганизује и именује као Центар за педијатрију.

У Центру за педијатрију, поред регионалног Центра за прихватање и лечење превремено рођене деце, формира се и одељење за децу до две године и одељење за децу од три до 14 година, са већим бројем одсека из различитих субспецијалности.

Оснивањем Универзитета у Крагујевцу (1976.), наставља се и убрзани академски развој лекара Центра за педијатрију, који 1997.године прераста у Клинику за педијатрију. Клиника за педијатрију данас обухвата 14 уже специјалистичких одељења од којих су четири у саставу Центра за неонатологију, са укупно 132 болесничке постеље.

Клиника за педијатрију има 147 запослених, од којих је 29 специјалиста педијатрије, пет лекара на специјализацији из педијатрије, седам професора, четири доцента, један асистент, два психолога, 97 медицинских сестара/техничара, четири службенице и шест помоћних радника.

Клиника за педијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац пружа  специјалистичке здравствене услуге терцијарног нивоа здравствене заштите најмлађим пацијентима. У току 2020. године остварено је 26.173 болесничких дана, 3.073 пријема пацијената, 11.682 амбулантних прегледа и 2.340 ултразвучних прегледа. Број пацијената који су посетили ургентно одељење у прошлој години је 11.882.

На Клиници за педијатрију, најмлађе пацијенте лече и негују лекари: 

 • проф. др Анђелка Стојковић
 • проф. др Слободан Обрадовић
 • проф. др Гордана Костић
 • проф. др Славица Марковић
 • проф. др Биљана Вулетић
 • проф. др Зоран Игрутиновић
 • проф. др Александра Симовић
 • доц. др Ана Вујић
 • доц. др Сања Кнежевић
 • доц. др Драгана Савић
 • доц. др Невена Фолић
 • прим. др Јасмина Ђинђић
 • прим. др Весна Величковић
 • асс. др Раша Медовић
 • др Марија Радовановић
 • др Зорица Рашковић
 • др Јелена Несторовић Танасковић
 • др Лидија Станковић
 • др Света Јанковић
 • др Андријана Костић
 • др Катарина Ћуковић Прокић
 • др Јелена Баловић
 • др Неда Радевић
 • др Катерина Дајић
 • др Јована Дабовић
 • др Нела Паповић
 • др Драгана Ристић
 • др Горица Петковић
 • др Сузана Живојиновић
 • др Тања Стојковић
 • др Тијана Продановић
 • др Слађана Андрејевић
 • др Ана Тодосијевић Милорадовић
 • др Јелена Цековић

Циљ колектива Клинике за педијатрију (будуће Универзитетске дечје клинике) је подизање стандарда здравствене заштите деце свих узраста и у свим уже специјалистичким педијатријским областима са дечјим психијатром, нутриционистом, дечјим радиологом и фармацеутским техничарем. Посебно смо усмерени на повећање квалитета неге и лечења у јединици интензивне неге Центра за неонатологију до највишег нивоа, што би укључивало и грађевинску реконструкцију Центра за неонатологију. У плану је и адаптација и реновирање ургентних пријемних амбуланти (COVID, NON-COVID) у ургентни педијатријски центар као и проширење Клинике за педијатрију у простор садашњег предшколског диспанзера Дома здравља. Неопходно је и увођење нових процедура: уродинамских испитивања, перитонеалне дијализе, бронхоскопије, бодиплетизмографије, импулсне осцилометрије, дифузије гасова, полисомнографије, мерење издахнутог азот оксида и других уже специјалистичких здравствених услуга. За наредни период, у плану је зидање нове зграде у којој би био смештен тзв. педијатријски хируршки блок са дечјом хирургијом, анестезијом, оториноларингологијом, офталмологијом, физикалном медицином и рехабилитацијом.