Потписан уговор за реконструкцију и изградњу нове зграде УКЦ Крагујевац

Министарка здравља, проф. др Даница Грујичић и представници привредног друштва АГ Институт д.о.о. Нови Сад, потписали су данас у Палати Србија уговор којим започињу активности на изградњи и реконструкцији Универзитетског клиничког центра Крагујевац.
Уговором је обухваћено 22.000 метара квадратних површине изградње нових објеката и 14.000 метара квадратних доградње и реконструкције постојећих објеката. Уговорена вредност радова износи 85.746.000 динара са ПДВ-ом.
У име Министарства здравља уговор је потписала министарка здравља проф. др Даница Грујичић, а у име компаније АГ Институт д.о.о. Нови Сад Дамјан Обућина.
Министарка Грујичић рекла је да је ово прва фаза и да је, као што је обећано током посете Крагујевцу у мају ове године, објављен тендер који је завршен без икаквих проблема и добијена је најбоља понуда која је прихваћена.„Ради се о пројектној документацији за урбанистичко и идејно решење, за пројекат добијања грађевинске дозволе и за пројекат извођења радова. То су све делови уговора за које АГ Институт д.о.о. Нови Сад има 300 дана и надам се да ће они можда чак и раније завршити посао“, рекла је министарка.
Она је истакла да ово велика ствар за здравствену заштиту грађана целе Шумадије, па и западне Србије, јер то ће заједно са новосадским, нишким и београдским клиничким центрима заиста значити пуно и моћи ће да се решавају многе ствари које нису могле до сада у Крагујевцу. „На старој згради реконструкција ће бити усклађена са савременим стандардима 21. века и биће изграђено 14.000 квадратних метара поликлиника, а што се тиче новог објекта, то је 22.000 квадрата. Заједно са колегама из Крагујевца радићемо на томе да се направи једна праведна расподела и да тамо где има највише гужве, а оно што сам ја видела је свуда по Србији исто, то су углавном нефролошка одељења, онколошка, неуролошка и психијатријска“, рекла је проф. др Даница Грујичић.
Министарка је навела да је у УКЦ Крагујевац Служба за физикалну медицину и рехабилитацију у јако лошем стању. „Физијатрија је у јако лошем стању, после ових поплава не смем ни да помислим у каквом је стању, а изузетно је важна за све пацијенте. Од беба које захтевају одређену врсту физикалне терапије, па све до људи у најстаријем добу. Гледаћемо да помогнемо Дому здравља Крагујевац, да све оне специјалистичке службе, које могу да се спусте на ниво дома здравља у оквиру реорганизације здравственог система спустимо“, објаснила је она.
Министарка је додала да ако се све испоштује и ако се добију све неопходне дозволе, улази се у тендерску документацију тј. спрема се тендер за извођење радова. „Ово је један свечан чин, којим се доказује да Влада Србије испуњава своје обећање“, рекла је проф. др Даница Грујичић.
Министарка је казала да би волела да за две или три године буде све готово, али да грађани морају да знају да је јако тешко радити у тренутку када се изводи реконструкција, јер то захтева померање одређених служби.
Директор УКЦ Крагујевац, проф. др Слободан Милисављевић је истакао да је ово историјски дан за УКЦ Крагујевац, јер се после толико година ушло у програм реконструкције и изградње. „Надам се да ћемо у наредних неколико година, након завршених радова, успети да решимо све своје и кадровске и просторне и све остале проблеме. УКЦ Крагујевац, са негде око 3.000 запослених пружа здравствену заштиту за око два милиона људи који нам гравитирају. Имамо проблем са простором и кадровима, али захваљујући ангажовању тренутне министарке и њеног тима, имамо сву могућу подршку када су у питању и кадрови и опрема. Надам се да ће потписивање данашњег уговора убрзати решавање просторних проблема и да ћемо сви заједно доћи до најадекватнијег решења“, закључио је Милисављевић.

Извор: