Уграђен први ресинхронизациони дефибрилатор CRT-D на Клиници за кардиологију

Пандемија COVID-а 19 у последње две године, није спречила лекаре Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац у усавршавању и увођењу нових метода у лечење најтежих облика срчаних обољења. У понедељак, 13. јуна 2022. године, у сали за катетеризацију срца, тим интервентних кардиолога наше установе, уз стручну подршку проф. др Горана Милашиновића, директора Пејсмејкер центра УКЦ Србије, први пут је уградио најмодернији тип пејсмејкер апарата, који служи за лечење најтежег облика срчане инсуфицијенције- CRT-D апарат, који синхронизује функцију леве коморе и читавог срца, а уз то има и могућност дефибрилације, односно прекидања најтежих аритмија.

Не постоји никакав прогрес у медицини, који је остварив тако што постоји само један центар у земљи који уводи и ради савремене процедуре, а не и сви други. Да бисмо направили и усавршили неку нову методу, задатак нас едукатора је да научимо лекаре кардиологе у што већем броју центара у Србији да примењују нове процедуре, што радимо у последњих 20 година. Ресинхронизациона терапија срчане инсуфицијенције – CRT метода се  користи када лекови више нису довољни, када пацијент има срчану слабост, односно када срчани мишић није у стању да нормално пумпа крв. То је тренутак, када се у лечењу иде степен више, а то су оперативне терапије. Једна од њих је ресинхроинизација, којом уграђујемо специјални пејсмејкер, који стимулацијом  струјом утиче на ослабљени срчани мишић да ради јаче. CRT-D апарати су резервисани за оне пацијенте, за које процењујемо да имају повећан ризик од изненадне смрти.  За остале пацијенте, за које проценимо да не постоји тако висок ризик, уграђујемо апарате који имају исту функцију на снагу срчаног мишића, али немају интегрисану функцију и за електрошок.“ – објаснио је суштину CRT метода у интервентној кардиологији проф. др Горан Милашиновић.

Предност ове методе је лечење најтежих пацијената са срчаном слабошћу, када смо истрошили све опције лечења медикаментима. Код појаве најтежих малигних аритмија, CRT-D апарат емисијом електрошока прекида по живот угрожавајућу аритмију и синхронизује рад левог и десног срца. Стање срчане инсуфицијенције данас називамо карциномом срца, јер је петогодишњи морталитет у таквом здравственом стању већи него код бројних малигних болести, које погађају једнако и мушку и женску популацију.“, истакао је проф. др Владимир Милорадовић са Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

За пацијенте, уградња CRT апарата значи продужење животног века и поред тога осетно побољшање квалитета живота. Ова терапија је везана за инвазивне, немедикаментозне процедуре у лечењу срчане инсуфицијенције.

Настављамо да унапређујемо процедуре ресинхронизационе терапије у интервентној кардиологији. Све што покушавамо да унапредимо и уведемо у процедуру лечења у последње време, везано је за развој одељења интервентне кардиологије, односно лечења пацијената са срчаном слабошћу, кроз различите технике. Уграђивање CRT-D апарата  је један од начина лечења, а улазимо и у савладавање нових техника, јер у овом тренутку у УКЦ Крагујевац, од такозване механичке потпоре веома важне код пацијената са срчаном слабошћу, користимо само интраолтовалну пумпу. Оно што тренутно радимо и уводимо на Клиници за кардиологију је основ за даље усавршавање у лечењу срчане слабости, све на добробит наших пацијената.“, рекао је проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

Клинику за кардиологију и УКЦ Крагујевац у стручном и здравственом смислу у Србији, проф. др Горан Милашиновић  описао је као велики и најперспективнији центар ван Београда, имајући у виду број пацијената и процедура које се обаве на годишњем нивоу у области немедикаментних метода у лечењу најтежих облика срчане слабости.