Одржан симпозијум – примена екстракорпоралне мембранске окисгенације (ЕКМО)

Крагујевац је био домаћин водећим српскм кардиолозима у згради некадашње Интерне клинике УКЦ Крагујевац, у оквиру симпозијума “Примена екстракорпоралне мембранске оксигенације (ЕКМО)“, који су заједнички организовали Универзитетски Клнички центар Крагујевац и Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

У име организатора окупљеним гостима, предавачима и учесницима најпре се обратио, проф.др Горан Давидовић, кардиолог, помоћник директора УКЦ Крагујевац за континуирану едукацију и међународну сарадњу и продекан ФМН специјалистичких и уже специјалистичких студија и рекао да је симпозијум организован у оквиру континуиране медицинске едукације, акредитован од здравственог савета Србије,и да представља прилику да се на једном месту чују све најновије и најсавременије методе у овиру примене ЕКМА. „‘Ово је прилика да разменимо искуства и пренесемо знања једни другима, а нама у УКЦ Крагујевац да овај вид лечења развијемо као облик лечења најтежих пацијената са срчаном инсуфицијенцијом.“

Проф. др Горан Давидовић захвалио се свим предавачима који су своја знања пренели колегама из Крагујевца, али и свим полазницима скупа који су испратили симпозијум. „Крагујевац који се срце Србије окупио је, на нашу радост, најеминетније српске кардиологе који говоре о механичном лечењу пацијената са срчаном инсуфицијенцијом,  а све захваљујући професору Горану Давидовићу, његовом раду и залагању, који је успео да обезбеди еминентне предаваче на ову тему“, истакао је декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић и додао: “Овде су најеминетнији стручњаци из свих центара у Србији који су релеватни да говоре о овој проблематици и сигуран сам да ћете од њих чути најновије препоруке и смернице у овој области и да научите нешто ново. Оно што нама предстоји, у оквиру отварања Центара изврности је почетак рада, што се науке тиче, Центра за кардиоваскуларана истаживања и сигуран сам да ће овакавим заједничким акцијама Факулета медицинских наука и УКЦ Крагујевац, све што будемо у будућности радили, бити пре свега на добробит пацијената али и српске науке.“

В.д. директора УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић подсетио је најпре да ова здравствена установа покрива подручје од преко два милиона становника и да је кардиологија, пре свега интервентна кардиологија у оквиру Универзитетског клиничког центра Крагујевац, од суштинског значаја за збрињавање пацијената из овог дела Србије. Проф. др Слободан Милисављевић је учесницима симпозијума пожелео успех у раду и истакао да је лечење најтежих плућних и кардилошких болесника јако важно, пре свега ако се има у виду чињеница да неретко стандарно лечење тих болесника не може да доведе до побољшања,. „И ови симпозијумом и неким ранији догађаји које смо имали, УКЦ Крагујевац сврстава у ред најсавременијих установа у лечењу и збрињавању најтежих, како кардиолошких, тако и пулмолошких пацијената. Оно што је посебно битно је да ће се овакви видови усавршавања, али и практични рад наставити у наредном периоду, јер ће приоритет Универзитетског клиничког центра Крагујевац бити струка и едукација младих кадрова.“‘, рекао је проф. др Слободан Милисављевић и најавио да ће УКЦ Крагујевац ускоро добити још једну нову салу за интервентну кардиологију и додао је да ће, у наредном периоду, ова здравствена установа своје младе специјалисте, али и лекаре на специјализацији, слати на усавршавања у земљи и у иностранству, како би нова знања и икуства донели и применили у Крагујевцу.

На данашњем симпозијуму, као предавачи учествали су: проф.др Јован Матијашевић из Института за плућне болести Сремска Митровица, асист. др сци мед. Саша Боровић из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, доц.др Марија Здравковић из КБЦ Бежанијска Коса, проф.др Арсен Ристић из УКЦ Србије, проф.др Милован Петровић из Института за кардиоваскуларне болести Војводине, Нови Сад, проф.др Светлана Апостоловић из УКЦ Ниш и доценти др Миодраг Срековић и др Рада Вучић, кардиолози из УКЦ Крагујевац.