Лечење резистентне хипертензије – RDN процедура ускоро у УКЦ Крагујевац

Ренална денервација (RDN) је инвазивна процедура, у којој се употребом радиоталасне аблације, ради денервација симпатичких живаца око бубрежне артерије, чиме се постиже смањење активности нерава у том подручју и ефикасније снижавање крвног притиска, најчешће болести данашњице.

Лекари Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, организовали су стручни скуп на којем је било речи о увођењу нове процедуре у лечење најтежих облика хипертензије методом реналне денервације (RDN) у нашој здравственој установи.

Ово је темељ за постављање процедуре, коју ћемо до краја године извести први пут и у нашем универзитетском клиничком центру. Реч је о лечењу групе пацијената са највећим факторима ризика за кардиоваскуларну смртност, а то су људи са повећаним крвним притиском.“, истакао је проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

Након увођења RDN процедуре у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац је следећа здравствена установа у Србији, у којој се планира увођење реналне денервације.: „Реч је о релативно новој процедури у лечењу хипертензије, која подразумева нефармаколошко, већ транскатетерско лечење, присупом реналним артеријама, око којих се налазе важни нервни сплетови, који регулишу крвни притисак. Дејством на те нервне сплетове, можемо значајно да смањимо крвни притисак и то код најтежих пацијената, код којих применом три или више антихипертензивних лекова то нисмо успели да учинимо. Очекујемо да ћемо до краја године, RDN процедуру увести у лечење на нашој клиници.“, објаснио је доц.др Иван Симић, начелник Одељења за интервентну кардиологију Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

О карактеристикама, актуелним подацима и најновијим испитивањима и извештајима о примени RDN процедуре, говорио је др Саша Хинић из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње: „Идеја је да методу, коју са успехом спроводимо у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње праткично пренесемо и у Универзитетски клинички центар Крагујевац. Реналном денервацијом се постиже значајна редукција ризика од обољевања од кардиоваскуларних болести. Другим речима, значајно се смањује вероватноћа појављивања шлога, срчане слабости и редукује се укупни кардиоваскуларни морталитет код пацијената који имају артеријску хипертензију. Данас знамо да преко милијарду људи на свету болује од артеријске хипертензије. Верујем да су процентуално резултати и број таквих пацијената знатно већи, што треба да потакне и наше колеге које раде у примарној здравственој заштити да дијагностикују овакве пацијенте и да их првенствено боље лече и боље контролишу, а пацијенте код којих постоји комплексна патологија и патофизиологија саме артеријске хипертензије да упуте у центре као што је УКЦ Крагујевац. Припремили смо неколико предавања, са идејом да помогнемо у дијагностиковању пацијената, који би били кандидати за RDN процедуру. Процедура се рефундира од стране Републичког фонда за здравствено осигурање у комплетном износу, али ће предмет лечења бити они пацијенти, који прођу стриктан конзилијум за реналну денервацију.“

Према речима кардиолога, већина одраслог становништа у Србији болује од неког облика хипертензије, тако да ће процедура реналне денервације бити метод избора за најтеже случајеве, код којих стандардним лековима, није постигнута регулација високог крвног притиска.