Терапија срчане слабости имплантибилним уређајима: електрична ресинхронизација и механичка потпора

У организацији Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, одржан је стручни скуп на тему „Терапија срчане слабости имплантибилним уређајима: електрична ресинхронизација и механичка потпора“, са еминентним стручњацима из области кардиохирургије и интервентне кардиологије Универзитетског клиничког центра Србије.

У поздравној речи, проф. др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац истакао је да је руководству установе приоритетан циљ едукација кадрова. „Усавршавање у области кардиологије, посебно интервентне кардиологије, од суштинског је значаја за лечење пацијената са срчаном слабошћу из региона од око два милиона становника, који гравитира нашој здравственој установи. Очекујем да ће овакви стучни скупови, уз остале облике едукације наших лекарских тимова, позиционирати УКЦ Крагујевац као једну од врхунских здравствених установа у Србији.“ Проф. др Светозар Путник, кардиохирург УКЦ Србије, говорио је на тему лечења терминалне срчане слабости и иновативних терапијских опција.   „Основни циљ је да широка кардиолошка заједница схвати да су трансплатнација срца и механичка потпорна стимулација данас доступне процедуре у Србији, односно да можете трансплантацијом срца и уградњом различитих облика вештачких пумпи спасити најболесније људе. Оваквим начином интеринституционалне сарадње и на научним састанцима, као што је данашњи, треба да разменимо искуства и да направимо корак даље ка томе да идентификујемо пацијенте који су набољи за ту врсту терапије, односно да идентификујемо која је терапија најбоља за сваког појединачног болесника и да на тај начин, сарадњом између установа спасимо што већи број људи.“, рекао је, између осталог проф. др Светозар Путник. У области кардиохирургије, на основу десетогодишњег искуства, по речима проф.  Путника, успех лекара у УКЦ Србије апсолутно  може да се компарира са великим светским центрима у резултатима лечења.

Препознати пацијенте који су у терминалној фази срчане слабости и којима је једини излаз трансплантација срца и уградња механичке циркуларне потпоре (LVAD), суштина је нашег научног скупа. Како се са једне стране боримо да идентификујемо доноре, тако са друге стране тежимо да пацијенти којима је неопходан такав вид лечења, пронађу прави пут и право време када треба да буду упућени у наш центар на неку од ове две врсте процедура. Када говоримо о пацијентима који су индиковани за трансплантацију срца или механички вид циркулаторне потпоре, то су пацијенти у терминалној фази срчане слабости, код којих оптимална медикаментна терапија више не даје резултате. У том случају, када је снага срчаног мишића испод 20 процената, уз одређене додатне медицинске параметре које треба испоштовати, такве пацијенте је потребно упутити у УКЦ Србије, где ћемо направити детаљнију процену трансплантибилности кандидата за одређену процедуру лечења. “, истакла је асист. др Емилија Несторовић, кардиолог из УКЦ Србије.

О ресинхронизационој терапији срчане инсуфицијенције (CRT терапија), говорио је проф. др Горан Милашиновић, директор Пејсмејкер центра УКЦ Србије. CRT је нефармаколошка метода лечења симптоматских болесника са узнапредовалом срчаном слабошћу. “Када медикаментна терапија није у стању да промени природни ток болести, који је у погоршању, истовремена или посебно програмирана обострана стимулација леве и десне коморе срца код болесника, омогућава ресинхронизацију рада срца и доводи до побољшања укупне функције срца, смањења симптома срчане слабости, лекова и хоспитализација, уз побољшање квалитета живота“, објаснио је суштину CRT терапије проф. др Горан Милашиновић, додајући да је УКЦ Крагујевац са тимом Клинике за кардиологију потпуно способан да постане један од водећих центара за процедуре у интервентној кардиологији у Србији, имајући у виду капацитет и знање стручног тима лекара и број процедура, које се обаве на годишњем нивоу.