Светски дан превремено рођене деце у УКЦ Крагујевац

Представници UNICEF-а у Србији, посетили су Центар за неонатологију Клинике за педијатрију наше здравствене установе. Уручењем апарата за терапијску хипотермију асфиктичне новорођенчади, вредног 2,4 милиона динара, намењеног лечењу беба које су преживеле недостатак кисеоника приликом порођаја, обележен је Светски дан превремено рођених беба у Универзитетском клиничком центру Крагујевац.

Свечаност су улепшала многобројна деца, некадашњи пацијенти Центра за неонатологију Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац. Заједно са својим родитељима, малишани су симболично пустили мноштво љубичастих балона у ваздух, као знак подршке свим прерано рођеним бебама.

Сваке године у свету се роди око 15 милиона беба пре времена, а у Србији више од 4000. Центар за неонатологију наше здравствене установе, годишње збрине око 450 прерано рођених беба из Централне и Југоисточне Србије. Иначе, чак 60 одсто претерминске деце захтева одређени облик интензивне неге и лечења, што значи да свакога дана седам беба у Србији не може да настави живот без специфичне високостручне неге и подршке. У обзир треба узети и чињеницу да је превремено рођење у нашој земљи водећи узрок смртности деце млађе од пет година.

Програм UNICEF-а за подршку превремено рођеним бебама одвија се у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, са којим UNICEF интензивно ради од 2017. године на унапређењу функционисања неонаталне службе у Србији.

UNICEF у Србији, крајем прошле године, покренуо је велику хуманитарну кампању поводом Светског дана превремено рођене деце уз слоган „Тако мали да би у срце стали“, којом позива све грађане и фирме да подрже модернизовање одељења неонаталне интензивне неге у Србији. Прикупљена средства, UNICEF намењује за опремање и модернизовање неонаталних нега у Крагујевцу, Београду, Новом Саду и Нишу, унапређење услуга за подршку развоју превремено рођених беба и подршку оснивању првог Ресурсног центра за рани развој деце у Србији.

Компанија Delez Србија, донирала је UNICEF-u 200.000 евра у оквиру кампање, за опремање јединица за неонаталну интензивну негу у нашој земљи. Од те донације, Центар за неонатологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, добиће у јануару следеће године и прво амбулантно возило за превремено рођену и болесну новорођенчад.

Кампања UNICEF-а траје до 7. јануара 2021. године, а грађани и фирме могу да донирају преко линка: www.donacije.unicef.rs.