Дечији спинални хирург из Француске у УКЦ Крагујевац

У наредна два дана, проф. др Петре Неагое, директор Дечије спиналне хирургије Универзитетског клиничког центра Монпеље, у Француској, један од водећих стручњака у педијатријској хирургији кичменог стуба, оперисаће четворо деце, узраста од 12 до 16 година из Ниша, Београда, Вршца и Зрењанина у Универзитетском клиничком центру Крагујевац. У свим операцијама, проф. др Неагоеу, асистираће лекари ортопеди др Срђан Влајовић и др Иван Стојадиновић из наше здравствене установе.

Поводом радног боравка у Универзитетском клиничком центру Крагујевац, проф. др Петре Неагое, уз захвалност на позиву и прилици да допринесе својим знањем и стручношћу  педијатријским пацијентима као спинални хирург, истакао је да је та грана хирургије компликована, тешка и захтева много година учења, те да је његова обавеза да подели искуство и информације са другим лекарима. „Боравком у вашој здравственој установи и обављањем планираних операција, ја ћу то сигурно урадити. Надам се да ће то бити од користи, како малим пацијентима, тако и колегама ортопедима, са којима ћу радити“, рекао је проф. др Петре Неагое.

Како би објаснио о каквим педијатријским пацијентима је реч, проф. др Петре Неагое нагласио је да већина те деце има неуромишићну патологију, узроковану обољењима кичменог стуба. „То су тешко хендикепирана деца, са мноштвом неуролошких, физиолошких и мишићних проблема. Већина њих су у инвалидским колицима, са боловима и потешкоћама у кретању и дисању. Операцијом спиналних деформитета, унапређујемо тој деци квалитет живота у свим аспектима. Родитељима такође, јер су деца после таквих оперативних захвата самосталнија и пружа им се могућност да живе нормалан живот“, рекао је проф. др Петре Неагое.

Универзитетски клинички центар Крагујевац има успешну сарадњу са врхунским спиналним хирурзима из Шпаније и Француске, који су у протеклих пет година, уз асистенцију и истовремену едукацију лекара ортопеда Клинике за ортопедију и трауматологију наше здравствене установе оперисали са највећим успехом 73 педијатријска пацијента са тешким деформитетима кичменог стуба.

Сарадња Универзитетског клиничког центра Крагујевац са угледним европским спиналним хирурзима, који изводе најкомпликованије оперативне захвате на кичменом стубу и преносе своје знање и стручност нашим лекарима, резултат је споразума о пословно техничкој сарадњи наше здравствене установе, Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу и компаније МСТ SEE.

„Жеља и намера нам је да спинална хирургија постане реална свакодневница на пољу медицинских услуга у Србији“, рекао је др Братислав Чеперковић, регионални директор компаније МСТ SEE за југоисточну Европу. „Велики су бенефити овакве сарадње. Пре свега, два лекара ортопеда Универзитетског клиничког центра Крагујевац, др Влајовић и др Стојадиновић, оформљени су у зреле и искусне стручњаке који могу самостално да обављају операције врло компликованих и тешких случајева деформитета кичменог стуба и да буду ослонац развоја спиналне хирургије, не само у Србији, већ и у целом региону“, истакао је др Братислав Чеперковић. Осим едукације стручњака, ефекат сарадње, како са Универзитетским клиничким центром Крагујевац, тако и са неколицином других здравствених установа у држави је и у томе да ниједно дете није морало да буде упућено на лечење у иностранство, већ су операције обављане у Србији. „Тиме је избегнут додатан стрес за педијатријске пацијенте и њихове породице, као и компликоване процедуре и хоспитализовања у иностраним здравственим центрима, а само када је Крагујвац у питању на овај начин остварена је уштеда од око 14 милиона евра. Министарство здравља Републике Србије, подржало је овај вид сарадње здравствених установа у земљи са иностраним стручњацима, посебно у лечењу обољења спиналне мишићне атрофије. Више од 60 пацијената у Србији у овом моменту исказује потребу за што бржом хируршком интервенцијом стабилизације кичме“, рекао је др Братислав Чеперковић, регионални директор компаније МСТ SEE за југоисточну Европу.

Ради даљег развоја наше здравствене установе као едукационог и стручног центра у региону, као наставак успешне сарадње Универзитетског клиничког центра Крагујевац и компаније МСТ SEE, за наредни период најављено је и увођење вештачке интелигенције – роботике у ортопедској хирургији.