Бесплатни превентивни прегледи у УКЦ Крагујевац 16. јуна 2024. године

Одлуком Министарства здравља Републике Србије, у недељу, 16. јуна 2024. године у Универзитетском клиничком центру Крагујевац, биће организовани бесплатни превентивни прегледи, у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

У Служби за физикалну медицину и рехабилитацију биће одржани превентивни систематски прегледи локомоторног апарата деце. Прегледи ће обухватати анализу постуралности, преглед кичменог стуба, стопала и локомоторног апарата у целини.

У просторијама Центра за интернистичку онкологију сви грађани који се буду јавили на превентивне прегледе, моћи ће да обаве интернистички преглед (мерење ТА, ЕКГ), ултразвучни преглед абдомена, као и дерматолошки преглед младежа. Приликом исте посете лекару, грађани ће моћи да ураде и лабораторијске анализе- комплетну крвну слику, ниво шећера у крви, тумор маркере CEA, CA19.9 и Alpha fetoprotein.

На Клиници за педијатрију биће организовани превентивни систематски прегледи деце који ће обухватити антропометријско стање, стање ухрањености, стање пубертетских промена, психомоторни развој, мерење гликемије у крви, мерење ТА, као и општи офталмолошки преглед и општи преглед оториноларинголога са тимпанометријом по потреби.

За све грађане, и оне без здравственог осигурања, без заказивања и упута, сви наведени превентивни прегледи биће организовани у периоду од 8:00 до 17:00 часова.

Министарство здравља и Универзитетски клинички центар Крагујевац позивају грађане да учествују у недељној акцији, обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.