Специјализанти урологије на едукацији у АКХ клиници у Бечу

У складу са ранијим плановима и најавом да ће један од главних задатака руководства УКЦ Крагујевац бити усавршавање наших лекара, одласком у реномиране европске и светске медицинско- научне центре ради стицања нових знања и вештина, двојица младих лекара, специјализаната урологије, имали су прилику да проведу три недеље у Бечу, на едукацији у једној од највећих европских здравствених установа – чувеној АКХ клиници (AKH Wien).
Захваљујући подршци руководства УКЦ Крагујевац и раније успостављеној успешној сарадњи др Радована Зарића, руководиоца Клинике за урологију наше установе са управом Клинике за урологију на АКХ клиници, др Филип Милутиновић и др Ђорђе Тодоровић, специјализанти урологије УКЦ Крагујевац, имали су прилику да у тронедељном периоду буду део колектива АКХ уролошке клинике.

За време боравка на АКХ клиници, двојица младих специјализаната упознали су се са свакодневним начином рада на бечкој Клиници за урологију и присуствовали великом броју операција, како отворених, тако и лапараскопских.

Др Милутиновић и др Тодоровић, након повратка из Беча, истакли су важност едукације на АКХ клиници кроз стицање драгоценог практичног искуства, што ће им помоћи у будућем раду, уз очекивања да ће постигнута знања имати прилике ускоро да примене у УКЦ Крагујевац.
Поред захвалности на указаној прилици за стручно усавршавање у еминентној европској здравственој установи, др Милутиновић и др Тодоровић су изразили наду да ће у блиској будућности и УКЦ Крагујевац моћи да има приближно сличне услове као велики медицински центри у Европи, у погледу медицинске опреме.

Жеље наших младих лекара су да се што пре почне са обављањем лапараскопских уролошких операција, као и набавка нових апарата за ендоуролошке интервенције. Посебно су нагласили значај прошлогодишњег комплетног реновирања Клинике за урологију, где сада пацијенти имају прилику да добију сву неопходну медицинску помоћ и негу у условима који су идентични као у највећим савременим европским болницама.