Проф. др Дејвид Кренстон са Универзитета Оксфорд у посети УКЦ Крагујевац и Факултету медицинских наука

Истакнути хирург и уролог Дејвид Кренстон, професор са Универзитета Оксфорд, посетио је Универзитетски клинички центар Крагујевац и одржао два предавања на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, у оквиру обиласка универзитета у Србији, који је организовао Комитет за међународну сарадњу студената медицине – Србија (IFMSA-Serbia).

Проф.др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац, нагласио је да је наша здравствена установа имала изузетну част да угости проф. др Дејвида Кренстона, врсног хурурга-уролога са најстаријег и најбољег светског Универзитета Оксфорд. “Професор Кренстон је, након разговора у директоријуму, обишао наш Ургентни центар, Операциони блок, Клинику за урологију и носи позитивне утиске из те посете. Договор је, да са професором Кренстоном и његовим тимом покушамо да успоставимо сарадњу, која би се пре свега односила на слање наших младих лекара на специјализацији и младих лекара специјалиста, на студијске боравке у Лондон, на Универзитет Оксфорд што је свакако ствар престижа. У претходном периоду наша три лекара била су на усавршавању у Бечу из области онкологије где су стекли нова знања, а одлазак у Лондон би представљао само наставак њиховог усавршавања“, истако је проф. Слободан Милисављевић.

Оцењујући посету професора Дејвида Кренстона Факултету медицинских наука и предавања која је одржао, декан проф. др Владимир Јаковљевић рекао је да је реч најпре о врхунском професору хирургије и урологије са Универтитета Оксфорд, а чињеница да је Енглеска са својим англосаксонским типом едукације из медицине и даље бренд број један у свету, довољно говори о томе каквог стручњака и професора имамо у гостима. “Ја заиста мислим да је ова посета много битнија за УКЦ Крагујевац и Клинику за урологију иако је важна и за наш Факултет. Идеја, након разговора са директором УКЦ Крагујевац, проф. др Слободаном Милисављевићем је, да наши млади уролози иду на усавршавање у Оксфорд, а ако се то и реализује онда је на њима лекарима да стекну најбоље знање и примене га у Крагујевцу. Потенцијална сарадња са Универзитетом Оксфорд је за нас велика част и изгледан простор за нове могућности и достигнућа“, истакао је проф. др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука.

Проф. др Дејвид Кренстон је посету УКЦ Крагујевац и предавање на ФМН оценио као изузетно значајно и додао да постоји пуно сличности и разлика између здравственог система, пре свега, у Србији и Енглеској. Он је нагласио да је јако задовољан изгледом Клинике за урологију, Операционим блоком, интензивном негом и свеукупно капацитетима, а као недостатке навео то што мањка одређена опрема и што се у УКЦ Крагујевац не раде трансплатације бубрега. “Остале интервенције које се овде изводе апсолутно су идентичне ономе што ми радимо. Све већи примат заузима лапараскопска хирургија и овде и у Енглеској, а ја лично сам заговорник отворене хирургије. Клиника за урологију УКЦ Крагујевац је за мене импресивна, иако је слабија опремљеност него код нас“, истако је проф. Кренстон.

Он је затим у амфитеатру Факултета медицинских наука одржао два предавања. Прво на тему комплексне хирургије бубрега са фокусом на канцер и туморске промене, а друго предавање било је на тему науке и вере – да ли су компатибилне или не. Према речима проф. др Дејвида Кренстона, наука и вера су веома компатибилне.