Представљен пројекат нове зграде и уручена нова опрема за дијагностику и лечење за УКЦ Крагујевац

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић посетиле су Универзитетски клинички центар Крагујевац.

У оквиру радне посете представљен је пројекат за изградњу новог објекта здравствене установе. Према речима министарке Грујичић, изградња и реконструкција одвијаће се у две фазе.
„Најпре само желим да отклоним сумње свих оних који су претходних дана писали како је УКЦ Крагујевац добио магнетну резонанцу уместо нове зграде Клиничког центра. То апсолутно нема везе са истином, јер после четири године стагнације, што јесте чињеница, ми смо дошли до тога да је урбанистички пројекат већ готов и очекујем да ће сутра бити усвојен” рекла је проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

Она је додала да ће пројекат за грађевинску дозволу бити готов до фебруара следеће године, а у марту ће бити расписан тендер за извођење радова, који би требало да почну у другој половини 2024. године. Рок за изградњу је три године. Реч је о 25.000 квадрата новог простора и у истој згради ће бити неурологија и неурохирургија, као и кардиологија и кардио-васкуларна хирургија, али и остале клинике.

„Нови објекат ће имати девет етажа и заиста мислим да ће то бити нешто што Шумадија заслужује. И то је само почетак. У тој првој фази до 2025. године, биће изграђена и гаража са 300 паркинг места, а онда ћемо ићи даље на реконструкцију постојећих објеката, а касније и на изградњу Физијатрије и Дечије клинике. У наредних три до пет година, када све комплетно буде завршено, овде ће бити један здравствени комплекс на понос свих”, истакла је министарка здравља.

Приликом радне посете уручена је и нова медицинска опрема у вредности од око 500 милона динара намењена за клинике и центре УКЦ Крагујевац, набављена захваљујући Влади Републике Србије, Министарству здравља и РФЗО.

Директорка РФЗО, проф. др Сања Радојевић Шкодрић истакла је да је испуњено обећање председника Србије Александра Вучића о највећој набавци дијагностичке опреме у историји здравства у Србији и да ће здравствене установе у држави бити опремљене са укупно 18 мамографа, 15 ултразвучних апарата и 22 магнетне резонанце.

Поред магнетне резонанце најновије генерације, УКЦ Крагујевац је добио и нову медицинску опрему за неурохирургију, која укључује најсавременији неурохируршки микроскоп, ултразвучни аспиратор, операциони сто и операциону лампу. За најмлађе, неонатолошке пацијенте наше установе, обезбеђено је седам хибридних инкубатора и пет неонаталних респиратора. За онколошке пацијенте стигло је 15 столица за хемиотерапију, као и два ултразвучна апарата премијум класе за гинеколошку дијагностику.

„У том пакету опреме, налази се и магнетна резонанца коју смо данас видели у Универзитзетском клиничком центру у Крагујевцу. У питању је најсавременији магнет, а јако је важно да на њему могу сада да се прегледају клаустрофобичне и гојазне особе, што ретко где постоји. Захваљујући новој магнетној резонанци, за коју обука запослених креће за два дана, а први пацијенти ће моћи да се прегледају већ за 10 дана, више неће бити листе чекања”, рекла је директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

Према њеним речима, доћи ће до велике растерећености, између осталог и због тога што је и Чачак добио једну магнетну резонанцу, па пацијенти из овог града и околних места, који су до сада долазили на дијагностику у Крагујевац, више се неће слати на магнет у УКЦ Крагујевац.
„Ова опрема је јако важна и због савремених иновативних лекова, које све више набављамо о трошку државе, јер без адекватне дијагностике на најсавременијим апаратима, ти лекови не могу да дају свој ефекат. Али, ни лекови ни апарати не би имали значај уколико се не обнављају и не реконструишу болнице. Као што знате од 2012. године укупно је обновљено 147 здравствених установа, а до 2012. нисмо имали ниједну реконструкцију”, рекла је директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

Она је истакла да су здравствени радници заправо главна снага, због чега ће држава интензивно наставити да улаже у њих, кроз нова запошљавања и раст плата. Наставља се, додала је, реконструкција болница у читавој Србији, као и улагање у превенцију када је здравље грађана у питању.

„Даљим улагањима у здравство достижемо најсавременији ниво здравства али морам да напоменем, као директор Фонда, са најширим могућим правима. Ви знате да смо ми земља која има најшира права у области вантелесне оплодње, а у ретким болестима већ стижемо развијене земље. Када су у питању иновативни лекови, на пример за туморе дојке, не постоји земља која има неки иновативнији лек од нас. План је да се у наредне четири године ставе на листу, о трошку државе, сви иновативни лекови и да се код нас лече све ретке болести”, напоменула је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, истичући да у Србији здравство остаје приоритет број један.

Министарка здравља и директорка РФЗО, заједно са директором УКЦ Крагујевац и запосленима, обишле су простор у коме се налази нова опрема, истичући да је у питању најквалитенија опрема за дијагностику и лечење и да стручни тим лекара УКЦ Крагујевац има са чиме да ради.

Директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић захвалио се на новој опреми, наглашавајући да је држава препознала значај Универзитетског клиничког центра Крагујевац, као терцијарне здравствене установе којој гравитира око два милиона становника, обезбеђујући боље услове за рад запосленима.
„Данас сте имали прилку да видите презентацију новог изгледа зграде Универзитетског клиничког центра Крагујевац на девет етажа, са будућим реконструисаним простором Ургентног центра и економско-техничког блока, као и нову опрему у вредности од скоро 500 милиона динара. Све то ствара услове за квалитетнију дијагностику, боље лечење и здравствену заштиту свих људи који гравитирају ка нама, али и боље услове рада за запослене. Држава Србија је учинила много за здравство, не само када су у питању болнице и опрема, већ и људство. Ми смо последњим ковид запошљавањем добили преко 320 нових запослених, који су већ у процесу рада. Очекујем да ћемо, уз све ове одличне услове, побољшати ниво здравствених услуга, а за три до четири године добити и потпуно нови изглед Клиничког центра”, рекао је директор УКЦ Крагујевац, проф. др Слободан Милисављевић.