„Знамените сестре Србије“ из Универзитетског клиничког центра Крагујевац

Седми Национални конгрес медицинских сестара – техничара Републике Србије, одржан крајем септембра у Београду, био је јединствена прилика за промоцију књиге „Знамените сестре Србије“ ауторке Милијане Матијевић, више медицинске сестре, која је свој радни век провела радећи у здравственим установама у Београду.
Ауторка је, описујући одговорну и тешку улогу медицинске сестре, пратила период од 1945. до 2022. године у Србији, описујући животне и професионалне приче сто једне знамените сестре и техничара – „бисера у песковитој реци времена“.
У плејади истакнутих професионалаца из целе земље, којима је заједничка јединствена спремност за помоћ и жртвовање, што је по речима ауторке, сама суштина сестринског односа према човеку, су и две медицинске сестре Универзитетског клиничког центра Крагујевац.

Једна од њих је Љубосава Весовић, виша медицинска сестра – инструментарка у пензији, која је свој радни век провела на хирургији и у операционој сали наше здравствене установе. Поред преданог рада у струци, Љубосава Весовић је иницирала формирање Секције инструментара Србије, чији је председник била дуги низ година.
Своја знања и преко три деценије искуства током хируршких интервенција из свих оперативних грана, сестра Љубосава приредила је за будуће генерације медицинских техничара као прву књигу намењену едукацији сестара, које се опредељују за рад у операционом центру.

Наташа Јевтовић струковна медицинска сестра, одговорна сестра Клинике за неурологију и најближа сараднца главне сестре Универзитетског клиничког центра Крагујевац, још је једна чланица колектива наше здравствене установе, која заузима своје место у књизи „Знамените сестре Србије“. Као професионалац и руководилац, инсистира на међусобном разумевању, поштовању тимског рада и доприноса сваког појединца у њему, на уважавању достојанства и права пацијента. Између осталог, аутор је више десетина радова из области здравствене неге, које је објавила на конгресима и стручним скуповима. Председник је Неуролошке секције НАУЗР Србије. Тежи томе да сестре буду компетентни професионалци, како би саме организовале и водиле здравствену негу.