Почетак примене перкутане циркулаторне механичке подршке – IVAC2L на Клиници за кардиологију УКЦ Крагујевац

Лекари Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, на челу са проф. др Владимиром Здравковићем уз подршку осталих интервентних кардиолога, обавили су прве процедуре код два пацијента, применом перкутане циркулаторне механичке подршке – IVAC2L.
Минимално инвазивном катетерском методом, перкутано се имплантира вентрикуларна пумпа, која обезбеђује циркулацију крви пацијентима са нарушеном функцијом леве коморе срца. Без процедуре, коју смо увели, овакви пацијенти не би могли да се лече катетерском методом, јер се ради о озбиљном степену срчане слабости. Целу процедуру, која траје скоро два сата, циркулација срца пацијента практично не би издржала. Због тога постоје овакве пумпе, које се зову механичка потпора. Оне растерећују срчани мишић, омогућују бољу прокрвљеност срчаних артерија и укупно снабдевање крвљу свих органа, што повећава сигурност током интервенције код најтежих пацијената, а лекарима омогућује спокојнији рад“, објаснио је суштину примене IVAC2L проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију.

За прва два пацијента, код којих је успешно обављена интервентна кардиолошка процедура применом IVAC2L, уз стручну супервизију колега проф. др Драгана Сагића и асист. др Ивана Илића, интервентних кардиолога из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, интервентни кардиолози УКЦ Крагујевац, имали су подршку колега васкуларних хирурга и анестезиолога из установе.

Ово је релативно нова метода, која се у Србији користи у последње три до четири године, а после пар обављених процедура, колеге из УКЦ Крагујевац моћи ће самостално ра раде интервенције применом IVAC2L. Иначе, проценат срчаних болесника, који захтевају овакву интервенцију и неке друге које искачу из палете стандардних процедура, нажалост је све већи. Све је више пацијената са оштећеним срчаним коморама, са калцификацијама и стенозама на коронарним артеријама, што је данак савременом начину живота и неадекватној превентиви. Тренд код нас у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, а верујем и у другим здравственим центрима је да је све више комплексинијих болесника, све млађих пацијената, не само оних који имају вишеструке промене на коронарним артеријама и слабост леве коморе, већ имају и оштећене залиске. Лечење таквих пацијената захтева стално усавршавање и усвајање нових метода у интервентној кардиологији“, истакао је проф. др Драган Сагић, шеф ангио сале у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Као специфична механичка потпора у најкомпликованијим интервенцијама, имплантација IVAC2L тренутно се рутински спроводи у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, Институту за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица, а по једна процедура урађена је у УКЦ Србије и у УКЦ Ниш.

Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац тиме постаје трећа здравствена установа у Србији, која наведену процедуру уводи у рутинску примену као стандардну интервенцију о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.