Из медија: ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ -КО ЖЕЛИ БЕБУ, ДА ИДЕ У КРАГУЈЕВАЦ!

Центар за ВТО има просек на коме му завиди Европа!

Др Марија Шорак открива ТАЈНУ УСПЕХА

Центар за вантелесну оплодњу у Крагујевцу почео је са радом 2018. године, а већ почетком 2019. донео је лепе вести.

Од тада до данас лепе вести не престају да долазе: све више парова који имају потешкоћа са зачећем одлучује се да пут ка потомству започне у Крагујевцу.

Центар има успешност од 40 одсто што га сврстава међу најуспешније институције овог типа у Европи.

– Буквално прва пацијенткиња с којом смо радили вантелесну оплодњу уз сарадњу с лекарима из ГАК „Народни фронт“ је остала у другом стању и успешно изнела трудноћу. Битно је да се цео тим адекватно постави и организује, да сарадња између гинеколога и ембриолога буде адекватна – каже проф. др Марија Шорак, руководилац Центра за вантелесну оплодњу УКЦ Крагујевац.

Да би неко ушао у програм потребан је разговор с три комисије које ће одлучити да ли је подесан кандидат за процес вантелесне оплодње.

– Да би успех био најбољи, битно је да се добро упознамо с пацијентима, који прво долазе у саветовалиште, где се упознајемо са анамнестичким подацима пацијенткиње и партнера. Планирамо како је потребно лечити тај пар да бисмо дошли до трудноће – каже Марија Шорак.

Жене до 45 година старости могу да имају неограничен број покушаја вантелесне оплодње, а прве три су бесплатне. Новина су донације репродуктивних ћелија које се увозе из Шпаније, Чешке и Данске.

– Те пацијенткиње које захтевају донацију јајних ћелија или сперматозоида ће добијати тако спаковане да могу да имају три поступка вантелесне оплодње – додаје Шорак.

Извор: KURIR