Светски дан превремено рођених беба у Универзитетском клиничком центру Крагујевац

Светски дан превремено рођених беба, 17. новембар 2022. године, по дванаести пут обележава се у свету, са идејом да се пажња друштва усмери на озбиљне проблеме превремено рођених беба и њихових родитеља.

Центар за неонатологију Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, организовао је и ове године традиционални сусрет и дружење лекара и медицинских техничара са бебама, бившим пацијентима и њиховим родитељима.

Сваке године у свету се роди око 15 милиона беба пре времена, а у Србији више од 4000. Центар за неонатологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, годишње збрине око 450 прерано рођених беба из Централне и Југоисточне Србије.

Иначе, чак 60 одсто претерминске деце захтева одређени облик интензивне неге и лечења, што значи да свакога дана седам беба у Србији не може да настави живот без специфичне високостручне неге и подршке. Лечење превремено рођених беба је захтевно, дуготрајно, повезано са бројним ризицима и представља велики изазов за здравствене професионалце, а за родитеље и породицу, то је неочекивани догађај, извор велике трауме и хроничног стреса. У обзир треба узети и чињеницу да је превремено рођење у нашој земљи водећи узрок смртности деце млађе од пет година.

Заједно са својим родитељима, малишани који су прве дане живота провели у Центру за неонатологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, у подне су симболично пустили балоне у ваздух, као знак подршке свим прерано рођеним бебама.