Симпозијум о интраваскуларној литотрипсији на Клиници за кардиологију

У организацији лекарског тима Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, одржан је радни симпозијум посвећен интраваскуларној литотрипсији ИВЛ методи. У Сали за катетеризациују УКЦ Крагујевац, уз подршку професора Универзитетског клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине, и лекара из три опште болнице (Зајечар, Ужице и Крушевац) који су асистирали едукаторима са циљем да усвоје нову процедуру, третирана су три пацијента ИВЛ методом.

Проф. др Владан Вукчевић, експерт из области интервентне кардиологије УКЦ Србије, истакао је да је интраваскуларна литотрипсија савремена метода уклањања калцијумских наслага у срчаним артеријама ултразвучним импулсима, код пацијената са тешком коронарном болешћу, код којих су дијагностикована чврста калцификована сужења зидова крвних судова. „ИВЛ метода је почела први пут да се обавља 2019. године у здравственим установама у Америци, с тим да су дозволу за рад добили 2021. године. Ми смо такође исте године почели да радимо интраваскуларну литотрипсију у УКЦ Србије, што значи да не заостајемо за најсавременијим светским методама лечења коронарне болести. Захваљујући овом радном симпозијуму у УКЦ Крагујевац, ИВЛ процедура за кратко време стиже и у мање здравствене установе у Србији.

О све већој потреби лечења коронарних болести, изазваних артеросклерозом крвних судова и примени ИВЛ методе, асист. др Иван Илић из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње је рекао: „Пацијенти који имају калцификоване лезије, односно узнапредовалу артеросклерозу крвних судова срца, представљају све већи здравствени проблем за лечење. Са једне стране, популација је све старија, а са друге стране, медикаментна терапија је узнапредовала до тог степена да ми пацијенте лечимо интервентно након поодмакле болести. Иначе, артеросклероза у свом природном току има стварање наслага калцијума, односно кречњака на крвним судовима, које додатно комплукују наше интервенције. Оно што не можете урадити са веома калцификованим сужењима, је да није могуће адекватно проширити крвни суд, имплантирати стент и постићи адекватан промер који би омогућио дуготрајност без поновљених инфаркта и сличних здравствених проблема. Зато лечење калцификованих лезија представља веома значајну процедуру у интервентној кардиологији, која се све више развија.“ Асист. др Иван Илић је нагласио да је радни симпозијум, организован у УКЦ Крагујевац добар начин да се покаже шта може да се уради код калцификованих лезија, да то буде презентовано широј јавности, а са друге стране, представља добар пример сарадње између великих здравствених установа, као што су УКЦ Србије, Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње и УКЦ Крагујевац.

Организацијом радног симпозијума, посвећеног ИВЛ методи, Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац истовремено наставља са усавршавањем образовне делатности, односно едукацијом лекара интервентних кардиолога из мањих здравствених центара, за извођење комплекснијих процедура, које се рутински обављају на Одељењу интервентне кадрологије наше здравствене установе.

О томе је проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац рекао: „Увођењем ИВЛ методе на нашој Клиници за кардиологију почетком ове године и после одређеног броја обављених процедура, дошли смо на идеју да организујемо радни симпозијум интервентних кардиолога, који обухвата едукацију колега из три опште болнице у Србији, како би наше знање и искуство убудуће и они могли да користе у својим ангио салама. Симпозијум је припремљен у ширем формату, где се видео линком повезујемо са другом просторијом, у којој су наше колеге из УКЦ Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине, са којима у директној комуникацији дискутујемо о вођењу процедуре и решавању најкомплекснијих лезија интраваскуларном литотрипсијом.“

Један од лекара и едукатора Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, проф. др Владимир Милорадовић, истакао је да је досадашње искуство у извођењу ИВЛ методе у нашој здравственој установи врло успешно, што се може потврдити серијом изведених процедура без компликација, којима су решена озбиљна сужења на крвним судовима пацијената, што није постигнуто другим методама лечења.

Шеф ангио сале опште болнице Зајечар, прим. др сци. мед. Владимир Митов, са едукаторима Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, успешно је обавио прву интервенцију ИВЛ методом. „Захваљујући организацији и ангажовању проф. Здравковића и његовог тима, данас смо овде са нашим пацијентом, да обавимо интервенцију, коју иначе не можемо урадити у Зајечару. Због комплексности саме процедуре и недостатка опреме у нашој здравственој установи, проф. Здравковић нам је понудио да процедуру обавимо у УКЦ Крагујевац. Уједно смо искористили прилику да са нашим тимом организујемо и видео пренос из ангио сале, тако да је овај симпозијум у рангу светских, где имамо on-line дискусију са свим учесницима стручног скупа.“

Др Оливера Мићић, шеф ангио сале у општој болници Ужице истакла је задовољство одржавањем радног симпозијума интервентних кардиолога у УКЦ Крагујевац, наглашавајући значај за запослене у мањим ангио салама у Србији, јер им се на тај начин омогућује стицање, не само теоретских, већ и праткичних знања, што их усмерава да у будућем периоду раде те процедуре у матичним здравственим установама. „Ми из општих болница, данас смо асистенти у извођењу ИВЛ методе. Са друге стране, ту су наши професори, који ће нас водити у обављању ових компликованих литотрипсија, које имају за циљ да отклоне калцификације, односно најтеже лезије на крвним судовима пацијената са коронарном болешћу.“

Ангио сала опште болнице у Крушевцу једна је од најмлађих у Србији. Симпозијум посвећен интраваскуларној литотрипсији за лекаре те болнице је од посебног значаја, јер имају прилику да на делу виде искусније колеге како раде комплексне процедуре, рекла је др Мирјана Тркић, интерниста из опште болнице Крушевац и додала: „Велика ствар за УКЦ Крагујевац, који ИВЛ методу ради већ рутински, али још је значајније за мале зравствене центре, као што је Општа болница Крушевац. Један центар напредује онолико колико уводи нових процедура у лечење пацијената и колико вештина свако од нас лекара савлада.

Са друге стране, важно нам је да сва та знања усвојимо и пренесемо у своје здравствене установе. Веома нам је битно да практично учествујемо у обављању нове процедуре, са новом опремом у нашим рукама, што ће донети највећу добробит и нама лекарима и нашим пацијентима.

Рад у Сали за катетеризацију Клинике за кардиологију, све време одржавања радног симпозијума, емитован је видео линком у сали Библиотеке бивше Интерне клинике УКЦ Крагујевац. У директној комуникацији са обе стране, у току извођења ИВЛ методе на три пацијента, дискутовало се о вођењу процедуре и успешности у реалном времену.

Путем платформе ZOOM, свим лекарима интервентним кадриолозима у Србији, било је омогућено да прате радни симпозијум у организацији Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.