Најновије европске препоруке у лечењу плућне емболије представљене у Универзитетском клиничком центру Крагујевац

На стручном скупу са интерактивним учешћем, у организацји УКЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, јавности су представљене најновије ESC-EAPCI препоруке за катетерске интервенције у акутном плућном емболизму. Стручни састанак, са еминентним предавачима са Војномедицинске академије из Београда, Института за плућне болести Војводине, УКЦ Ниш и тима за плућни емболизам наше здравствене установе, био је прилика да се два месеца пре званичног објављивања нових препорука Европског удружења кардиолога, представе методе и принципи лечења тромбектомије и плућног емболизма.

Члан тима Европског удружења кардиолога, проф. др Слободан Обрадовић са ВМА у Београду рекао је да су најновије смернице за лечење емболије плућа завршене и први пут се представљају у Крагујевцу.

„Желели смо промоцију овде у Крагујевцу, како би се направила мрежа за лечење болесника са плућним емболизмом, која би покрила целу Србију. Четири центра у Србији: Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици, који покрива подручје Војводине, ВМА која покрива Београд, УКЦ Крагујевац, који покрива Шумадију и УКЦ Ниш који покрива јужни део Србије, обављали би те процедуре које захтевају велику експертизу и велики број медицинских стручњака, који учествују у лечењу пацијената са плућним емболизмом, јер је њихово лечење врло сложено. Процедуре су већ успешно рађене на ВМА и у специјалној Ковид болници у Батајници, код пацијената који су били оболели од Ковида и плућне емболије и тим људима су спашени животи захваљујући  процедури катетерске интервенције емболије плућа.“, истакао је проф. др Слободан Обрадовић са ВМА.

Иначе, број пацијената са плућним емболизмом, значајно је порастао након Ковид пандемије. „Сада када погледамо регистар за плућни емболизам и број пацијената који болују од акутног коронарног синдрома, уочавамо да је некада постојала значајна разлика, а данас се тај број пацијената скоро изједначује, што је неочекивано.“, рекао је проф. др Горан Давидовић, кардиолог и члан тима за плућни емболизам УКЦ Крагујевац.

Тим кардиолога наше здравствене установе, крајем 2020. године кренуо је у лечење плућног тромбоемболизма, уз помоћ проф. др Слободана Обрадовића са ВМА. Новом методом лечења, знатно се побољшава прогноза за оздрављење пацијената са тешким тромбоемболијама.

За најугроженије пацијенте са најтежим обољењима у јединицама интензивног лечења, ово ће бити велики квалитативни помак у лечењу. У области интервентне кардиологије, имамо обучене младе, перспективне лекаре, који су уједно и сарадници Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Указали смо им поверење и они ће и даље да раде и унапређују ову област, пре свега, на добробит наших пацијената.“ , нагласио је проф. др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац.

Нове методе за лечење тромбектомије и плућне емболије су врло ефикасне. Код пацијената који имају висок ризик за крварење, механичким путем се могу уклонити тромби, без примене лекова, који могу довести до крварења. Такође, локално се могу применити врло мале дозе лекова, које се иначе примењују венски, системски, тако да четвртина или петина лека који се иначе даје системски, методом тромбектомије се даје директно у тромбну масу, коју лек директно отопи у плућима, тако да се на врло ефикасан и безопасан начин остварује проток крви у плућима, који је био блокиран са тромбима. Пацијентима се на такав начин омогућује бржи опоравак, а за оне са малигним болестима, бољи квалитет живота и могућност да наставе са другим терапијама лечења.