Нова метода у колоректалној хирургији

Лекари Одељења колоректалне хирургије Клинике за општу хирургију УКЦ Крагујевац, на челу са др Далибором Радојковићем, уводе нову – ELAPE процедуру у оперативно лечење пацијената са узнапредованим карциномом завршног дела дебелог црева.

„ELAPE процедура је релативно нова, радикалнија метода у колоректалној хирургији и подразумева другачији приступ у оперативном лечењу карцинома ректума, од досадашњег. За извођење ове операције карцинома завршног дела дебелог црева нису потребни посебни услови у операционој сали, већ едукован тим лекара и коришћење стандардне опреме уз нови хируршки приступ. Применом ELAPE методе, обезбеђује се мањи степен рецидива болести и бржи опоравак пацијента.“, истакао је др Далибор Радојковић.

Захваљујући спремности хирурга УКЦ Крагујевац за усавршавањем и применом савремених знања у области колоректалне хирургије, нова метода постаје стандардни део оперативног лечења карцинома завршног дела дебелог црева.

Прву операцију применом ELAPE процедуре код пацијента у УКЦ Крагујевац, тим лекара Одељења колоректалне хирургије Клинике за општу хирургију, обавили су са хирургом проф. др Зораном Радовановићем, директором Института за онкологију Војводине и едукатором у области хирургије карцинома ректума.

„Велико ми је задовољство што сам данас у Универзитетском клиничком центру Крагујевац. Ово је почетак наше интензивније сарадње на размени искустава и едукацији, пре свега, младих кадрова. Данас радимо једну нову методу операције узнапредовалих карцинома завршног дела дебелог црева. Техника је нешто другачија у односу на све оно што се до сада ради овде и у целој Србији. Радикалннијим приступом, који подразумева шире одстрањење мишића пода мале карлице, дајемо могућност да пацијенти буду излечени и да смањимо степен повратка болести током даљег периода живота. Операција је нова на овим просторима, широко се примењује у западној Европи, а Институт за онкологију Војводине је примењује од 2010. године као стандардну методу. Моје задовољство је тим веће, јер је екипа лекара Клинике за општу хирургију уз подршку директора установе спремна и оспособљена да уведе нову процедуру у стандардни опретивни део лечења пацијената.“, навео је, проф. др Зоран Радовановић, директор Института за онкологију Војводине.

Нажалост, већина пацијената са карциномом дебелог црева у нашој земљи, открива се у узнапредовалој фази болести. Доказ за то је чињеница да је Србија на 20. месту у Европи по учесталости обољевања од те болести, а по смртности шеста земља у Европи. Болест се касно открива и самим тим резултати лечења не могу бити исти као у земљама западне Европе, где се болест далеко чешће дијагностикује у раним фазама.

„Стално унапређење квалитета лечења пацијената Универзитетског клиничког центра Крагујевац један је од основних задатака, на којима као установа инсистирамо. У том смислу, подржавамо усавршавање наших лекара специјалиста кроз сарадњу са еминентним стручњацима из других здравствених установа у Србији и шире.

Данашње увођење ELAPE процедуре у колоректалној хирургији, пример је спремности лекара Универзитетског клиничког центра Крагујевац за додатним ангажовањем у едукацији са циљем пружања савременијег и успешнијег лечења пацијената“, рекао је проф.др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац.

Важно је нагласити и чињеницу да су лекари Клинике за општу хирургију Одељења за колоректалну хирургију, извршавали оперативни програм за сво време трајања Covid пандемије и да су пацијенти, којима је било потребно хируршко лечење, у протеклом периоду оперисани без чекања.