Нова процедура у лечењу кардиолошких пацијената

Јужно од Београда, екипа интервентних кардиолога Универзитетског клиничког центра Крагујевац је прва, која новом – специјалном методом уклањања калцијумских наслага у срчаним артеријама решава животно угрожавајући проблем код пацијената са тешком коронарном болешћу, код којих су дијагностикована чврста калцификована сужења зидова крвних судова.

Успостављање нормалног протока кроз калцификоване крвне судове, решење је тегоба изазваних сужењем крвних путева.

„Интраваскуларна литотрипсија (ИВЛ) подразумева разбијање калцијумских наслага у срчаним и периферним артеријама помоћу специјалног уређаја који се састоји од генератора таласа и балон катетера одређених димензија. Након пласирања балона у калцификовани крвни суд, путем генератора се шаљу ултразвучни таласи, који у контакту с калцијумом у зиду крвног суда, праве микропукотине. Предност ове методе је у томе што не постоји активно дробљење каменца у лумену, које би могло изазвати опасност од ширења окруњених кречних наслага и зачепљења периферних крвних судова, односно, када су у питању срчане артерије, опасност од ширења у дисталне делове. На тај начин стварају се услови за извођење конвенционалне балон дилатације и адекватне експанзије стента у срчаној или периферној артерији.“, објаснио је суштину нове процедуре проф.др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац.

У примени нове процедуре – интраваскуларне литотрипсије (ИВЛ) ултразвучни таласи, које емитује специјални уређај, не оштећују фине структуре крвног суда, већ делују само на тврде калцијумске плоче, које спречавају активно ширење балона и квалитетну дилатацију запушеног крвног суда и постављање стента. Нова процедура омогућује минимално инвазиван приступ лечењу кардиоваскуларних болести и бржи опоравак пацијента.

„Увођење ИВЛ процедуре, само је још један у низу поступака у широкој лепези интервенција, које се већ примењују у нашој сали за катетеризацију, што нас чини спремним за изазове пред којима се нађемо, када су у питању најтежи пацијенти са кардиоваскуларним болестима. Наш тим лекара чине искусни интервентн кардиолози: проф.др Владимир Милорадовић, доц.др Иван Симић, др Душан Вуловић и др Душан Николић, уз екипу млађих лекара који са нама сарађују и стичу искуство.“, истакао је проф.др Владимир Здравковић.

„Захваљујући подршци Министарства здравља у обезбеђивању савремене опреме, као важном предуслову за унапређење квалитета здравствених услуга, али и искуству и стручности тима наших интервентних кардиолога, Универзитетски клинички центар Крагујевац је у прилици да од данас значајно осавремени приступ лечењу кардиолошких пацијената у нашој установи. Нова процедура интраваскуларне литотрипсије, сада ће се примењивати и у нашој здравственој установи у лечењу кардиолошких пацијената.“, рекао је проф. др Слободан Милисављевић, в.д. директор УКЦ Крагујевац.

С обзиром на кадровски потенцијал Клинике за кардиологију, подршку Министарства здравља и установе у обезбеђивању савремене опреме и услова за рад, екипа интервентних кардиолога Универзитетског клиничког центра Крагујевац оспособљена је за даље усавршавање и увођење нових процедура у лечењу кардиолошких пацијената.