Нова процедура у лечењу срчане слабости

Први пут у Универзитетском клиничком центру Крагујевац, на Клиници за кардиологију обављена је нова процедура уградње ресинхронизационог пејсмејкера.

Проф. др Горан Милашиновић, директор Пејсмејкер центра Универзитетског клиничког центра Србије и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, са медицинским тимом Одељења за електростимулацију и поремећаје срчаног ритма Клинике за кардиологију, применили су данас савремену методу у лечењу срчане слабости.

„Веома сам срећан што ћемо данас у Крагујевцу урадити две процедуре имплантације апарата, који служи за лечење пацијената са срчаном слабошћу. Реч је о методи, којом се електричном стимулацијом појачава снага срчаног мишића и даје шанса пацијентима да дуже и квалитетније живе. Метода је позната у свету у последних 15 година. Ми је радимо у Београду у том периоду, а Крагујевац је са својим тимом за пејсмејкере досегао ниво знања да може самостално да је обавља. Моје очекивање је да ће лекари кардиолози у УКЦ  Крагујевац врло брзо самостално радити ову методологију лечења, са опремом у сали за катетеризацију, која је перфектна и довољна за обављање свих савремених процедура у овој здравственој установи“, рекао је проф. др Горан Милашиновић и нагласио значај унапређења квалитета здравствених услуга за Универзитетски клинички центар Крагујевац: „Тим за пејсмејкере Клинике за кардиологију, са преко 500 катетеризација годишње, други је по велични центар у Србији по броју интервенција, што намеће и овдашњим лекарима обавезу да раде све савремене процедуре. Када потпуно савладају ову методологију лечења срчане слабости, регион са великим бројем пацијената који гравитирају УКЦ у Крагујевац, имаће потпуну терапију и болесници неће имати потребе да се лече у другим центрима у Београду. Очекујемо да ће преко 95 одсто пацијената са срчаним слабостима бити лечено овде, а за мањи број компликованијих случајева, референтни центар остаће УКЦ Србије.“

Настојећи да иду у корак са најсавременијим методама лечења, лекари Клинике за кардиологију наше здравствене установе, континуирано се стручно усавршавају, најчешће у Клиничком центру Србије, како би то знање употребили на најбољи и најефикасинији начин у корист пацијената: „Први пут радимо интервенцију ресинхронизације срчаног мишића у УКЦ Крагујевац, уз помоћ проф. Милашиновића. Метода је предвиђена за лечење најтежих форми срчане слабости и омогућује да се снага срчаног мишића поправи, чиме се побољшава квалитет и дужина живота пацијената.“, истакао је др Владимир Игњатовић, начелник Одељења за електростимулацију и поремећаје срчаног ритма Клинике за кардиологију.

„Сада је на Клиници за кардиологију практично заокружен један процес где се све процедуре из области електростимулације и електрофизиологије срца спроводе код нас и ми покушавамо да се наметнемо као лидер у овим интервенцијама у Централној Србији. Нашем Универзитетском клиничком центру гравитира преко милион и по људи, који се ослањају на нас и којима ће ове процедуре бити доступне. Тим поводом, анимираћемо све колеге кардиологе из болница у региону, да упућују своје пацијенте у нашу здравствену установу“, рекао је проф. др Владимир Милорадовић, директор Клинике за кариологију УКЦ Крагујевац.

Важно је истаћи да иако се ради о веома скупим процедурама и скупим апаратима, држава Србија може да обезбеди довољно средстава да сви, којима је то потребно добију квалитетно лечење на Клиници за кардиологију наше здравствене установе.