Национална кампања „Продужи живот“

Национална кампања ``Продужи живот`` као подршка програму трансплантације

Министарства здравља Републике Србије покренуло је у октобру, месецу донатора органа, Националну кампању „Продужи живот“ као подршка програму трансплантације. Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

У овом тренутку многи очекују спас од људи добре воље који су већ завештали своје органе. У земљама Европске Уније преко 4.000 људи годишње не дочека трансплантацију. У Србији у овом тренутку живи око 30.000 власника донорских картица – оних који су одлучили да у случају смрти дарују органе за лечење других људи. Да би се повећала вероватноћа да буде довољно органа за пресађивање онима којима је то непходно, важно је да буде што више грађана који разумеју значај трансплантације.

Националну кампању подржао је председник Републике Србије, г. Борис Тадић.

Националној кампањи – „Продужи живот“ подршку је дала агенција за комуникације Communis, Радио-телевизије Србије, дневни лист „Политика“, и друге компаније које ће допринети да кампања буде што успешнија.