ОД 11. ДО 16. МАРТА 2024. НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА У УКЦ КРАГУЈЕВАЦ

Глауком је заједничко име за групу очних болести (оптичка неуропатија). Ради се о хроничној, неизлечивој болести, која ипак може да се држи под контролом редовним праћењем и лечењем. Глауком представља јединствен, актуелно-значајан, друштвено-здравствени проблем свих друштава.

Лекари Клинике за офталмологију УКЦ Крагујевац, придружују се, као и претходних година, акцији обележавања Светске недеље борбе против глаукома у периоду од 11. до 16. марта 2024. године.

То је прилика да се скрене пажња јавности на озбиљност ове болести која доводи до слепила, уколико се не дијагностикује и не лечи на време, као и нa факторе ризика за појаву глаукома, начине превенције и могућности лечења. Акција има за циљ препознавање и упознавање опште популације са наглашеним значајем редовних, офталмолошких контрола у мисијама спречавања слепила, до ког нелечен и неконтролисан глауком сигурно води.

Лекари Клинике за офталмологију УКЦ Крагујевац обављаће превентивне прегледе од 11. до 16. марта 2024. године у времену од 12:00 до 14:00 сати у обе специјалистичке, очне амбуланте у приземљу УКЦ Крагујевац. Офталмолози ће спровести акцију мерења очног притиска и другог неопходног, за све заинтересоване грађане, без заказивања, без упута и уз личну карту.

Циљ акције је рано откривање (скрининг и превенција) глаукома, односно болести повишеног очног притиска и откривање фактора ризика за настанак глаукома, па се саветује да пре свега дођу грађани који су старији од 40 година, који до сада нису радили такву врсту прегледа, који имају неког сродника оболелог од глаукома, али и пацијенти са дијагностикованим глаукомом. Укључене су и особе које често мењају наочаре, особе које имају танке рожњаче, дијабетичари, особе са високим или ниским крвним притиском и други.

Према подацима Светске здравствене организације глауком је други најчешћи узрок слепила у свету од којег болује око 78 милиона људи. Предиспозицију да добије глауком до 2040. године, има око 118 милиона људи, од којих је преко четири и по милиона слепо. Чак 50% становништва и не зна да има глауком. У Србији око 150.000 људи има ово обољење. Око 2% становништва преко 40 година, развија примарни глауком отвореног угла, док се проценат повећава са годинама живота за 4%.

У великом броју случајева, не постоје знаци, који нас упозоравају на насталу глаукомну, а притајену и подмуклу болест. Не постоји доступна метода, која данас поуздано предвиђа глауком пре појаве болести. До данас, глауком није дијагностикован у стварном проценту, у којем је присутан у светској и у нашој популацији.

Детаљни преглед на сумњу на глауком, или глауком? Први преглед је потребан у доби између 35 и 40 година старости. Прегледи два до четири пута годишње после 40. године живота, и један до два пута годишње после 55 година или чешће индивидуално.

Безбедни ниво очног притиска није исти код сваког појединца, већ указује на важан путоказ да се болест држи под контролом и да су редовни прегледи код офталмолога неопходни, чак и ако је пацијенту лековима, ласером и/или операцијама успешно снижен очни притисак у физиолошким границама.

Превентивни, редовни и детаљни прегледи офталмолога, као и ова акција, помоћи ће да се болест открије на време, да се држи под контролом и лечи. Терапија глаукома у правом моменту има за циљ да заустави болест на развојном нивоу, да очни притисак држи у физиолошким границама, да на крају омогући бољи квалитет живота и спречи инвалидитете.

Недеље борбе против глаукома код нас су потврдиле кроз дугогодишњу праксу, струку и науку и оправдано истакле јавни значај потребног знања и вештина, које се данас могу применити у превенцији, дијагностици и лечењу глаукомне болести.