У Шумадији посао добило 715 медицинских и немедицинских радника Универзитетски клинички центар Крагујевац богатији за 441 запосленог

Одлуком Владе Републике Србије о запослењу медицинских и немедицинских радника на неодређено време, који су били ангажовани за време ковид пандемије, у 11 здравствених установа на територији Шумадијског управног округа, запошљава се 715 људи.
За њих је у Скупштинској сали града Крагујевца, Универзитетски клинички центар Крагујевац, у сарадњи са Здравственим саветом Шумадијског управног округа приредио свечани пријем, коме су, поред осталих присуствовали начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, председник Привременог органа Крагујевца Никола Дашић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

Пре десет дана Влада РС донела је одлуку да запосли 8436 медицинских и немедицинских радника који су били ангажовани током пандемије Ковида. То није било једино запошљавање, јер је од марта 2020. године, до закључка Владе запослено 4000 што је укупно 12436 запослених. То су сви они људи којима смо аплаудирали, који су све време били у скафандерима и који данима, а неки и месецима нису виђали своје породице – то су наши хероји и ово је најбољи начин да им се држава одужи“, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање , проф.др Сања Радојевић Шкодрић. „Са рекордним улагањем у здравство последњих година, стварамо услове за њихово даље усавршавање, а самим тим и бољи квалитет здравствене заштите наших становника. Ипак, огромна улагања у нове болнице, нове клиничке центре, нову опрему, иновативне лекове, лекове за ретке болести, без здравствених радника не би имала значај, јер је снага у људима“, поручила је директорка РФЗО. Она је додала да је још један вид бриге државе за здравствене раднике константни раст плата, које ће у јануару бити увећане за додатних 10 посто и најавила да ће у наредном периоду превенција у здравству бити приоритет. Због тога ће бити набављени пакети дијагностичке опреме (магнети, скенери, мамографи и ултразвучни апарати), у оквиру којих ће до краја године Универзитетски клинички центар у Крагујевцу добити магнет, најсавременије 4Д ултразвучне апарате и ангио салу, док ће Дом здравља добити мамограф.

„Запослење нових 715 људи је значајан тренутак и велика прекретница у здравству Шумадије и за све нас“, рекао је проф др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац. „На овај начин ми добијамо  715  нових чланова наше породице, а на нама је да им обезбедимо адекватне услове за професионално и лично напредовање. Посао нису добили само лекари и медицински техничари већ и немедицински радници, чији је удео у послу који обављамо веома значајан и без којих ниједна здравствена установа не може да функционише на прави начин. У Универзитетском клиничком центру Крагујевац биће запослен 441 нови радник, у Крагујевцу укупно 580, што је огромно појачање за све наше здравствене установе“, казао је проф. др Милисављевић. Он је подсетио и на најављену реконструкцију УКЦ Крагујевац, која ће почети током следеће године и одвијаће се у две фазе. У првој фази планирана је изградња нове зграде са седам нивоа на 24 хиљаде квадрата, а у другој фази предвиђена је  надоградња Ургентног центра, отварање поликлиничког центра и завршетак економско техничког блока, чиме ће, рекао је проф. др Милисављевић два милиона људи који гравитирају ка УКЦ Крагујевац имати много бољу здравствену заштиту а запослени много боље услове за рад.

Поносан сам што се у последње четири године у здравство у Србији уложило више него у претходних 30“,
казао је Никола Дашић, председник Привременог органа града Крагујевца.
Кроз изградњу нових болница, најсавременије опремање, набавку апарата, промене су видљиве, а запослењем људи који обављају изузетно одговоран посао заокружује се прича и са кадровима. Они су на прави начин награђени“,
рекао је Дашић изразивши задовољство што су решили једно од најважнијих питања у животу – стални радни однос који су сигурно већ одавно заслужили, а сада га и добили.

 

Сећамо се тог времена али даље идемо напред“,
рекла је Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа.
Сећамо се како је држава тада била чврста и јака, да је свако добио лек, постељу, био прегледан, а коначно сви они који су се жртвовали добили су решења за стално“,
истакла је Илић Стошић, захваливиши им се на храбрости и борби коју су исказали за све нас.

 

 

(извор: https://kragujevac.ls.gov.rs/ )