Стручни скуп „Савремени приступ у збрињавању срчане слабости“ у УКЦ Крагујевац

Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац, организовала је стручни скуп на тему „Савремени приступ у збрињавању срчане слабости“, у оквиру којег су о најсавременијим трендовима у хируршком и нехируршком лечењу срчаних обољења, говорили лекари из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.
Велико нам је задовољство да разговарамо, разменимо искуства и сазнамо више о новим методама у лечењу од колега из Центра за срчану слабост Института за кардиоваскуларне болести Дедиње. Срчана слабост као обољење, велика је област у медицини, која је недовољно препозната у нашој земљи. Реч је о веома озбиљном здравственом стању које настаје након бројних кардиолошких болести. То је обољење у коме срце није способно да потискује крв кроз тело и омогући рад других органа“, навео је проф. др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.
Стручни скуп је наставак успешне сарадње лекара Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац и Института за кардиоваскуларне болести Дедиње. Формирањем Центра за срчану слабост, ИКВБ Дедиње улази у нову фазу рада, са најновијим уређајима, дефинисаном структуром и организацијом деловања и лечења пацијената који болују од срчане слабости.
ИКВБ Дедиње је досегао највиши ниво здравствене услуге за пацијенте који имају срчану слабост. Дргим речима, на једном месту, пацијенти који болују од овог тешког и подмуклог обољења могу да добију све. Од кардиолошког, кардиохируршког лечења до трансплантације срца. То је место где сви велики центри из Србије могу да упуте своје пацијенте, да добију повратну информацију од нас и остваре сарадњу у лечењу пацијената. Универзитетски клинички центар Крагујевац смо препознали као значајан здравствени центар, који лечи око два милиона становника и који свакако захтева и треба нашу помоћ, коју смо ми вољни да пружимо, како бисмо заједно лечили те пацијенте и пружили им најсавременију здравствену услугу. ИКВБ Дедиње то зна и уме и има велику традицију, а УКЦ Крагујевац је наш велики пријатељ и то је начин да заједно дођемо до најбољих резултата у лечењу“, рекао је асист. др Саша Боровић, кардиохирург и руководилац Центра за срчану слабост ИКВБ Дедиње.
Срчане болести су све учесталији здравствени проблем, а старосна граница за обољевање се знатно снизила. У ризичној групи је без изузетака и старија и млађа популација.
Суштина данашњег стручног скупа је да презентујемо, који је то прави тренутак, када пацијента треба упутити у Центар за срчану слабост ИКВБ Дедиње. Треба да се подсетимо да је од срчане слабости нажалост највећа смртност, како у Србији, тако и у читавом свету, односно да три пута више људи умире од срчане слабости, него од малигних болести. Када се препозна малигна болест, сви лекари пацијенте одмах шаљу код онколога, али нажалост није исти случај са срчаном слабошћу. Наиме, срчана слабост, уколико се не препозна правовремено, нас лекаре доводи у стање када се пацијенту много мање може помоћи“, нагласила је др Драгана Кошевић, кардиолог у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње.
Због свега наведеног, како су истакли учесници стручног скупа, сарадња између лекара УКЦ Крагујевац и ИКВБ Дедиње је изузетно важна, како би се најтежим пацијентима пружио квалитет и сигурност у лечењу. Центар за срчану слабост ИКВБ Дедиње има могућност да, поред нехируршких, пружи и хируршко лечење најтежих кардиолошких болесника.