Симпозијум „Дуални поремећаји“ у организацији УКЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука

У организацији Клинике за психијатрију УКЦ Крагујевац и катедре за психијатрију крагујевачког Факултета медицинских наука, у Врњачкој Бањи у току је други симпозијум ове клинике под називом “Дуални поремећаји“.

Симпозијум који је окупио око 50 предавача из Србије, сва четири универзитетска клиничка центра, али и референтне установе које се баве лечењем и збрињавањем психијатријских болесника, отворио је декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који је изразио задовољство што су крагујевачки психијатри са Клинике за психијатрију и катедре ФМН, по други пут успели да организују један важан симпозијум.

Заиста сматрам да је, по овим подацима које сте нам данас представили, катедра за психијатрију по броју објављених радова и научним достигнућима, у рангу резултата које је у протеклој години остварила катедра за физиологију. И Клиника за психијатрију и катедра за психијатрију у Крагујевцу су јако важне поготово у данашње време, јер ако постоји моменат да је психијатрија у фокусу, иако је овај симпозијум одавно планиран, је свакако овај сада. Најновији догађаји у Србији само нам потврђују да је ваша струка јако важна и да треба радити на превенцији. Верујем да имате жељу и енергију за то јер имате четири редовна професора на катедри и представљате важну карику нашег факултета али и УКЦ Крагујевац. Темеље наше психијатрије је поставила овде присутна професорка Славица Ђукић Дејановић, 90-их година прошлог века, а ви сте, као њени наследници, наставили да радите и спроводите праве ствари све време“, рекао је проф. Јаковљевић. Декан је посебно истакао значај и ангажовање наставника и сарадника са катедре за психијатрију на специјалистичким и докторским студијама ФМН и подсетио да је једно од најтраженијих изборних подручја младих људи који уписују докторске студије управо област неуронаука.

У име организатора, на церемонији свечаног отварања, окупљенима се обратила проф. др Мирјана Јовановић, редовни професор ФМН и руководилац Клинике за психијатрију УКЦ Крагујевац. Она је представила актуелни тренутак на клиници али и катедри и посебно нагласила да се један, релативно мали колектив, на годишњем нивоу сусретне, само кроз амбуланти рад са готово 23 хиљаде прегледа. Када је реч о теми овогодишњег симпозијума, професорка Јовановић је рекла да су дуални поремећаји истовремено појављивање болести зависности и психијатријског ентитета код исте особе. “Циљ нам је да се ова проблематика најпре сагледа са аспекта уже академске заједнице, а да је она представимо широј стручној јавности. То је важно јер на наше понашање утичу претпоставке које имамо и оно што сматрамо истином. Одлуке доносимо на основу онога што мислимо да знамо и то је негде била идеја да кренемо, а сада већ будемо и у завршној фази писања уџбеника на тему дуалних поремећаја, у шта су укључене колеге из сва четири универзитетска клиничка центра. Предавањима и радионицама на ову тему у оквиру овог симпозијума, видећемо до каквих нових сазнања и идеја ћемо доћи“ рекла је проф. Јовановић и додала да је задатак свих крагујевачких психијатара лични раст и развој што имплицира и колективни раст и развој од чега ће највећу корист имати управо пацијенти.

Симпозијуму у Врњачкој бањи присуствовала је и психијатар, проф. др Славица Ђукић Дејановић, директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић и многобројни гости.
Запажена предавања из области дуалних поремећаја имали су наши лекари психијатри и истовремено, наставници и сарадници ФМН: проф. др Владимир Јањић, проф. др Драгана Игњатовић Ристић, проф. др Мирјана Јовановић, проф. др Горан Михајловић, проф. др Милица Боровчанин, доц. др Бранимир Радмановић, асистент др Катарина Никић Ђуричић и психијатри Софија Чоловић и Немања Мурић.

(Текст и фотографије: Факултет медицинских наука)