Министарка Грујичић у Крагујевцу: 15. априла тендер за реконструкцију УКЦ у Крагујевцу и пројектовање новог објекта

Министарка здравља Србије проф. др Даница Грујичић најавила је данас у Крагујевцу да ће 15. априла бити расписан тендер за пројектовање новог објекта површине 22 000 м² и реконструкцију постојећег простора Универзитетског kлиничког центра у овом граду површине 13.500 м².

“Поједини су писали да је Крагујевац занемарен, али то није тачно. Шумадија је центар Србије и кад је добро Шумадији, добро је целој Србији. Дечја клиника ће бити потпуно нова. Оно што ћемо набавити ургентно, у првој набавци која би требало да се распише у току овог месеца, је комплетна опрема за неонатологију и патологију и нови микроскопи и ултра сонични респиратори за неурохирургију. Већ сада не морају сви пацијенти да долазе у Београд, јер могу и у Крагујевцу да добију скоро све и јако сам поносна на своје ученике који раде у овом граду” рекла је министарка Грујичић и прецизирала: “Онкологија је примат за нову зграду Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу. Онколошки пацијенти захтевају посебне услове за лечење, довољно простора и кисеоника. Градња би могла да почне крајем следеће године, док се заврши сва папирологија и сруше или изместе одређене клинике.”

Министарка је оценила да је видљив огроман ентузијазам међу здравственим радницима у Крагујевцу, као и да простор Клиничког центра изгледа веома добро. Она је подсетила да је најмодернији линеарни акцелератор набављен прошле године из кредита Светске банке, као и четири рендген апарата, два ЦТ скенера, један ултразвучни апарат и два санитетска возила.

Заједно са министарком, здравствене установе у Крагујевцу обишли су и државни секретар Александар Милошевић, директор УКЦ проф. др Слободан Милисављевић, начелница шумадијског округа Биљана Илић Стошић и градоначелник крагујевца Никола Дашић.

Подсећамо да је већ припремљена тендерска документација за услуге пројектовања за УКЦК, као и да је укупно време завршетка пројектовања 10 месеци. За изградњу су планирана средства од 45.000.000 евра, која ће се обезбедити у наредној години из новог кредита Европске инвестиционе банке, као и средства од 25 милиона евра за куповину медицинске опреме из буџета Србије.

Извор: Министарство здравља Републике Србије

О посети министарке здравља Србије проф. др Данице Грујичић Крагујевцу и
Универзитетском клиничком центру Крагујевац из медија: