НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА У УКЦ КРАГУЈЕВАЦ ОД 13. ДО 17. МАРТА 2023.

Глауком је заједничко име за групу очних болести (оптичка неуропатија). Ради се о хроничној и неизлечивој болести, која ипак може да се држи под контролом редовним праћењем и лечењем.

Лекари Клинике за офталмологију УКЦ Крагујевац, придружују се, као и претходних година, акцији обележавања Светске недеље борбе против глаукома у периоду од 13. до 17. марта 2023. године.

То је прилика да се скрене пажња јавности на озбиљност ове болести која доводи до слепила, уколико се не дијагностикује и не лечи на време, као и о факторима ризика за појаву глаукома, начинима превенције и могућностима лечења.

Уз стриктно поштовање епидемиолошких мера, лекари Клинике за офталмологију УКЦ Крагујевац обављаће прегледе од 13. до 17. марта 2023. године у времену од 12:00 до 14:00 сати у обе специјалистичке амбуланте у приземљу УКЦ Крагујевац. Офталмолози ће спровести акцију мерења очног притиска и другог неопходног, за све заинтересоване грађане,без упута, уз личну карту (са маском).

Циљ акције је рано откривање (скрининг) глаукома, односно повишеног очног притиска као фактора ризика за настанак глаукома, па се саветује да пре свега дођу грађани који су старији од 40 година и који до сада нису радили такву врсту прегледа, и они који имају неког сродника оболелог од глаукома, али и пацијенти са дијагностикованим глаукомом. Укључене су и особе које носе наочаре, особе које имају танке рожњаче, дијабетичари, особе са високим или ниским крвним притиском и друго.

Према подацима Светске здравствене организације глауком је други најчешћи узрок слепила у свету и од њега болује 78 милиона људи. Предиспозицију да добије глауком до 2040. године, има 111,8 милиона људи, од којих је преко четири и по милиона слепо. Чак 50% људи не зна да има глауком. У Србији око 150.000 људи има то обољење.

У највећем броју случајева, не постоје знаци који нас упозоравају на глауком. Превентивни, редовни и детаљни прегледи офталмолога, као и овакве акције, помоћи ће да се болест открије на време и да се држи под контролом.