Савремени дијагностички апарат на Клиници за хематологију

Захваљујући разумевању Министарства здравља Републике Србије и Републичког фонда за здравствено осигурање, Клиника за хематологију УКЦ Крагујевац, добила је нови проточни цитометар.

Апарат је напреднији, чак и у поређењу са светским стандардима, јер нам омогућава дијагностику леукемије на првом месту и има могућност детекције 13 различитих канала. Нама хематолозима то значи јасније дефинисање једне ћелије леукемије или прецизније одређивање неких других поремећаја имунитета, који могу бити у склопу хематолошких болести, а од великог су значаја за терапију. Свима је познат појам биолошке терапије, којом се таргетира дословно једна малигна ћелија, у овом случају леукемијска ћелија. Прецизнија дијагностика тих маркера на површини саме ћелије, омогућава и прецизнију терапију и бољи терапијски ефекат за пацијенте“, објаснила је доц. др Данијела Јовановић, хематолог.
Проточни цитометар је у првом реду дијагностички апарат, а поред утврђивања постојања и типа леукемије, лимфома и имунолошких поремећаја, на њему се ради и процена квалитета узорка матичних ћелија из периферне крви за трансплантацију и за одређивање прецизног времена прикупљања матичних ћелија болесника односно донора. Коришћење проточног цитометра, као дијагностичке методе на Клиници за хематологију УКЦ Крагујевац, датира од 2007. године, када је набављен претходни апарат.

Немогуће је поставити дијагнозу бројних болести у хематологији без употребе проточног цитометра“, нагласио је проф. др Предраг Ђурђевић, хематолог и руководилац Клинике за хематологију, додавши да је нови апарат врло битан и за одређена научна истраживања. „С обзиром да смо универзитетски клинички центар, истраживања која обављамо на Клиници за хематологију су свакако једна од наших делатности. Добијањем овог апарата значајно ћемо унапредити и истраживачке активности на клиници.

Када је реч о опремљености Клинике за хематологију, проф. Ђурђевић је истакао: „Већ неко време, клиника је прилично квалитетно опремљена апаратима који су нам неопходни за свакодневну праксу. Тренутно је у току изградња Стерилног блока Клинике за хематологију, чиме ће се остварити услови да се врло брзо и у Крагујевцу спроводи трансплантација матичних ћелија хематопоезе, што је изузетно велики напредак. Тиме ће УКЦ Крагујевац постати један од трансплантационих центара, не само у Србији, већ и у европским оквирима.

Велика добробит за пацијенте огледа се у томе да у наредном периоду неће бити упућивани у друге центре у Србији, јер ће им терапија бити доступна у УКЦ Крагујевац.

Из медија: