Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац – нове процедуре и едукација

Клиника за кардиологију УКЦ Крагујевац, успешно је имплементирала нову процедуру реналне денервације, уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Први пут RDN процедура, студијски је рађена у УКЦ Србије, а након тога у Клиничко-болничком центру Бежанијска коса. Актуелно лечење пацијената реналном денервацијом, изводи се у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње и од скоро у Универзитетском клиничком центру Крагујевац.

Тиме је Одељење интервентне кардиологије Клинике за кардиологију доступно свим пацијентима, који гравитирају УКЦ Крагујевац, а потребно им је лечење RDN процедуром.

Иначе, Клиника за кардиологију наставља са усавршавањем образовне делатности, односно едукацијом лекара интервентних кардиолога из мањих здравствених центара (општих болница из Зајечара, Ужица и Крушевца), за извођење комплекснијих процедура, које се рутински обављају на Одељењу интервентне кадрологије УКЦ Крагујевац.

У уторак, 15. новембра 2022. године, биће организован радни симпозијум посвећен интраваскуларној литотрипсији – специјалној методи уклањања калцијумских наслага у срчаним артеријама код пацијената са тешком коронарном болешћу, код којих су дијагностикована чврста калцификована сужења зидова крвних судова.

У Сали за катетеризациују Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац, уз подршку професора Универзитетског клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине, биће третирана три пацијента методом интравасуларне литотрисије.

Рад у Сали за катетеризацију, биће директно емитован видео линком у сали Библиотеке бивше Интерне клинике, где ће присутни лекари бити у директној комуникацији са лекарима у Сали за катетеризацију и имаће прилику да дискутују о вођењу процедуре и решавању најкомплекснијих лезија интраваскуларном литотрипсијом.

Путем платформе ZOOM, свим лекарима интервентним кадриолозима у Србији, биће омогућено да прате радни симпозијум у организацији Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.