Градоначелник Крагујевца у посети УКЦ Крагујевац

Поводом радног гостовања проф. Норберта Вентуре, чувеног шпанског хирурга, специјалисте за деформитете кичменог стуба код деце, на Клиници за ортопедију и трауматологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, градоначелник Крагујевца Никола Дашић обишао је нашу здравствену установу.

Разлог моје посете Универзитетском клиничком центру је да упознам великог стручњака у области спиналне хирургије, доктора Норберта Вентуру који у Крагујевац долази од 2018. године. Та сарадња има заиста велики значај не само за Крагујевац него и за целу Србију. Већина спиналних деформитета је обављана у иностранству, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, а те операције су јако скупе. Данас то радимо десет пута јефтиније у нашим Универзитетским клиничким центрима у Крагујевцу и Нишу.„, изјавио је градоначеник Дашић.

Искуства стечена кроз рад са проф. Вентуром и осталим европским стручњацима из области деформитета кичменог стуба, непроцењива су за лекаре ортопеде Универзитетског клиничког центра Крагујевац, који успешно усвајају знање са циљем да самостално обављају такве операције.

Начелник одељења Спиналне хирургије Клинике за ортопедију и трауматологију др Срђан Влајовић истиче да се сарадња Универзитетског клиничког центра Крагујевац са водећим светским спиналним хирурзима, у првом реду са проф. др Норбертом Вентуром наставља, у континуитету већ шесту годину, након малог застоја који је настао због светске пандемије.

02.slika
03.slika

Оперисали смо преко осамдесет пацијената из целе Србије, са најтежим деформитетима кичменог стуба. Тиме смо обавили неке операције које су, до успостављања ове сарадње, могле да се раде само у иностранству, чиме смо и ми стекли неопходно искуство за обављање најтежих интервенција, а такође и направили велику уштеду за наш Фонд, јер ти пацијенти, које смо ми оперисали, нису одлазили на интервенцију у иностранство.„, каже др Влајовић.

Проф. др Норберто Вентура је до сада обавио више десетина операција и прегледа пацијената из целе Србије у Крагујевцу, са лекарским тимом Клинике за ортопедију и трауматологију, а реч је о пацијентима са најтежим деформитетима кичменог стуба. Операције и прегледе ради бесплатно, а на интервенције тренутно чека још десетак пацијената.

Постоје два типа сколиоза, једна је неуромускуларна која прави респираторне проблеме, а друга идиопатска. Неуромускуларне су компликованије и захтевају прецизнију оперативну технику и ризици су већи. Задовољан сам досадашњим резултатима јер није било већих и значајнијих проблема„, истакао је проф. Вентура.

Велики шпански стручњак каже да су крагујевачки лекари обучени да се ухвате у коштац са најтежим облицима деформитета кичме. Циљ је да Универзитетски клинички центар у Крагујевцу постане водећи центар у Југоисточној Европи за тешка обољења кичменог стуба код деце и одраслих.

Проф. Вентура планира да настави да долази у Србију и Крагујевац јер се овде осећа пријатно и задовољан је успостављеном сарадњом. Универзитетски клинички центар Крагујевац, према његовим речима, има све услове да обавља најтеже операције и задовољство му је да ради са овдашњом екипом лекара и особља.

Проф. др Слободан Милисављевић, в.д. директора Универзитетског клиничког центра Крагујевац, такође истиче да је највећи бенефит ове сарадње управо тај што се деца са најтежим аномалијама кичменог стуба оперишу у нашим болницама, без одласка у иностранство.

На тај начин и наши спинални хирурзи добијају искуство.У плану су и даља усавршавања, у области роботске хирургије, али то су планови о којима ћемо разговарати у перспективи„, казао је проф. др Слободан Милисављевић.

 

(извор: Инфо служба Скупштине града Крагујевца)