Центар за радијациону онкологију

Управа

Спец. др мед. Снежана Бошњаковић

Руководилац

 

Вртг. техничар Бојан Ступар

Одговорни техничар

 

 

Организационе јединице

Одељење специјалистичких и субспецијалистичких кабинета

 • Одсек дневне болнице
 • Одсек транскутане зрачне терапије
 • Одсек брахитерапије
 • Одсек медицинске физике

Одељење за радиотерапије

 • Одсек за малигне болести дојке
 • Одсек за малигноме урогениталне регије
 • Одсек за малигноме гастроинтестиналног тракта
 • Одсек за малигне болести мешовитих локализација
 • Одсек за малигне болести плућа

О центру

Развојни пут организоване клиничке онкологије у Крагујевцу, слично осталим онколошким центрима у Србији, ишао је преко радиолошких одељења и завода који су били у оквиру општих болница. Рентгенолошко одељење у општој болници у Крагујевцу основано је 1950. године. Начелник овог одељења је био Др Селимир Врбић, радиолог, а 1956. шеф рентгенолошког одељења постаје прим. Др Добривоје Стојановић, радиолог.

Центар за онкологију и радиологију је основан 1980. године у оквиру Медицинског центра „Др Михајло Илић“. Сачињавала су га два одељења (радио и хемиотерапије) са одсеком за нуклеарну медицину и дневном болницом и располагао је са укупно 68 постеља. Ординирање хемиотерапије је почело одмах по оснивању, а радиотерапија је почела са радом наредне године уз коришћење линеарног акцелератора 10МеV‐а. 1982. године, у рад су пуштени други линеарни акцелератор енергије 6МеV, апарат за брахитерапију (Buchler) и апарат за контактну зрачну терапију „дермопан“.

Центар се 2007. године преселио у новоизграђени простор у чијем саставу су и нове просторије за смештај радиотерапијске опреме.

Центар за онкологију организује конзилијарне прегледе за малигне туморе свих локализација. Бави се лечењем хемиотерапијом у складу са најновијим сазнањима из онкологије уз коришћење најсавременијих лекова, као и лечењем радиотерапијом уз коришћење савременог тродимензионалног планирања на апаратима најновијих генерација.

Пријемно ‐ дијагностичко ‐ поликлиничко одељење у свом саставу има дневну болницу за ординирање хемиотерапије амбулантним пацијентима са шест постеља и шест места за седење. На одељењу радиотерапије има 40 постеља, као и на одељењу хемиотерапије, што чини укупни капацитет за лечење пацијената од 86 + 6.

Од опреме Центар располаже са два дигитална линеарна акцелератора марке „Електа“, и системом за тродимензионално планирање зрачне терапије.

Набављен је и апарат за брахитерапију и класични симулатор.

Планира се даље увећање смештајних капацитета и заокруживање опремања апаратима за радио и хемиотерапију као и запошљавање неопходног стручног кадра.

У оквиру Центра за онкологију и радиологију ради тринаест специјалиста. И то у пријемно – дијагностичко – поликлиничком одељењу један лекар специјалиста, на одељењу радиотерапије шест специјалиста и на одељењу хемиотерапије шест специјалиста. На специјализацији је пет лекара из радиологије и шест из интерне медицине. У Центру ради и један клинички лекар и пет физичара. Од медицинског особља, у Центру је запослено 29 медицинских и 17 радиолошких техничара.

Статистика:

 • У Центру се годишње обави око 6.800 конзилијарних прегледа, ординира око 5.000 хемиотерапија и лечи радиотерапијом око 2.000 пацијената.
 • Број амбулантних прегледа годишње је око 20.000.
 • Број болесничких дана је у прошлој години био 43.644 уз искоришћеност постељног фонда од 97%.
 • Број услуга се увећава годишње за просечно 10 ‐ 15%.

Међународно удружење за оралну онкологију (ISOO) и Мултинационална асоцијација за супортивну онкологију (MASCC), припремили су едукативни материјал за пацијенте са онколошким обољењима, који се лече хемиотерапијом и зрачењем.

У наставку можете прочитати и преузети упутства:

 1. Како да негујете уста (усну шупљину) током примања хемиотерапије,
 2. Како да се припремите пре почетка зрачења главе и врата,
 3. Како да бринете о себи током зрачења главе и врата,
 4. Како да бринете о себи након зрачења главе и врата.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон:

Телефони за заказивање

034 50 51 80 – Конзилијарни преглед у терминима:
– од 07 до 08 сати,
– од 13 до 14 сати.
034 50 53 28 – Преглед радиотерапеута
034 50 51 80 – Преглед хемиотерапеута

Телефони за информације о пацијентима доступни 24 сата:

034 50 51 78 – Одељење хемиотерапије
034 50 51 82 – Одељење радиотерапије