Карцином дојке – имплементирање најновијих техника и приступа у дијагностици

У организацији Факултета медицинских наука, Универзитетског клиничког центра Крагујевац, Клиничко – болничког центра Бежанијска коса и Српског онколошког друштва, у амфитеатру факултета одржан је национални семинар на тему: “Карцином дојке – имплементирање најновијих техника и приступа у дијагностици и терапији”.

Према званичним подацима у Србији се годишње региструје 4.500 нових случајева карцинома дојке. Захваљујући бољој дијагностици али и одговорности пацијенткиња које редовно обављају превентивне прегледе, тренд откривања болести у раној фази је све присутнији. Окупљене је најпре поздравио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који је истакао значај данашњег семинара и додао да је факултет дао сву подршку организацији, јер су карциноми код жена, посебно карцином дојке, све присутнији у нашој популацији. У име руководства и запослених у УКЦ Крагујевац, учеснике семинара поздравио је вршилац дужности директора здравствене установе, проф. др Слободан Милисављевић који је нагласио да тема, број учесника и предавача гарантују да је реч о врло квалитетном скупу стручњака. Додао је и да држава много улаже у скрининг малигних обољења, која су поред кардиоваскуларних болести прва по стопи морталитета код нас.

Проф. др Небојша Ивановић копредседник организационог одбора, хирург и начелник Клинике за онкологију КБЦ Бежанијска коса истакао је, између осталог, да је данас преглед магнетном резонанцом, приступи у биопсији и обележавању тумора пре хемиотерапије ради олакшавања хируршких захвата, сами хируршки захвати који иду ка томе да на што поштеднији начин заврше посао до краја, односно одстране туморску промену, а да пацијенткиња остане у што бољем и естетском и функционалном стању након операције, део рутинске дијагностике и лечења. Према речима проф. др Марка Спасића, хирурга-онколога УКЦ Крагујевац и шефа катедре за онкологију ФМН, циљ семинара је да лекари представе актуелне смернице, али и новине у дијагностици и лечењу карцинома дојке, а да лекари из болница које су усмерене ка УКЦ Крагујевац као терцијарној установи, прикажу њихова искуства и да се разговара о свакодневним препрекама и изазовима у свакодневном раду, како би једни другима помогли у превазилажењу тих ограничења. Поред представника Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине, УКЦ Ниш и УКЦ Крагујевац, семинар је окупио и представнике здравствених центара који се специјализовано баве дијагностиком и хирургијом карцинома дојке и регионалних установа које немају такве службе.

Извор: интернет страница Факултета медицинских наука http://medf.kg.ac.rs/